Blog

Home > Mazout > Blog > Een terugblik op de stookolieprijs in 2022

Een terugblik op de stookolieprijs in 2022

Blog
Zowel de officiële als de onderhandelde prijzen zijn gebaseerd op een hoeveelheid van 1000 liter standaard stookolie.

Het jaar 2022 werd gekenmerkt door belangrijke prijsschommelingen. Dit houdt in dat de officiële prijs van dag tot dag aanzienlijk schommelden. Zo vond bijvoorbeeld de grootste schommeling van 2022 plaats tussen 11 en 12 maart, toen de officiële stookolieprijs sterk daalde met meer dan € 286,2. Dergelijk prijsdalingen zijn echter vrij uitzonderlijk. Hoe kunnen we deze prijsverschillen verklaren?

In België worden de prijsschommelingen van stookolie voornamelijk in de hand gewerkt door de olieprijzen op de internationale financiële markten. Deze markt reageert op geopolitieke factoren (de gezondheidscrisis, de oorlog in Oekraïne, enz.), op de economische resultaten van de belangrijkste grootmachten ter wereld en op elke indicator die een weerslag zou kunnen hebben op de omvang van de vraag naar of op het aanbod van olie. Op internationaal vlak, hebben we een bewogen en redelijk ingewikkeld jaar achter de rug. Groupasol heeft de balans opgemaakt van de meest impactvolle gebeurtenissen die de stookolieprijzen in 2022 hebben beïnvloed:
 

Situatie in januari en februari

Aan de start van het nieuwe jaar was de prijsstijging langzaam maar zeker waarneembaar. De stookolieprijs stond op € 0,75 /l begin januari en eindigde al snel op € 0,95 /l eind februari. Deze stijging wordt toegeschreven aan het economische herstel na de Covid-crisis.
 

Maart 2022, Russische invasie van Oekraïne 

Op 24 februari vallen Russische troepen in het kader van een ‘speciale militaire operatie’ het Oekraïens grondgebied binnen. De internationale markt wordt gedestabiliseerd en in België vreest men voor bevoorradingsproblemen waardoor de stookolieprijs de lucht in schiet. Veel landen, vooral in Europa, zijn immers afhankelijk van Russisch gas en olie. Rusland is na de VS de grootste olieproducent ter wereld. Om Rusland te straffen voor zijn acties, hebben de Europese landen hun invoer verminderd.

Deze gebeurtenis en de daaropvolgende beslissingen, hebben de prijzen in 2022 beïnvloed, en tot op vandaag, is dit nog steeds het geval. Deze gebeurtenis komt overeen met het eerste historische record van het jaar dat op 11 maart 2022 met € 1,42/l werd gevestigd.


Juni 2022, de stookolieprijs staat op een historisch hoogtepunt 

De spanningen rond het Oekraïense conflict nemen toe. De Europese Unie en haar partners voorzien verschillende economische sancties tegen Rusland nu het conflict in Oekraïne voortduurt. Een embargo op de invoer uit Rusland wordt ook besproken. Dit nieuws doet de bevoorradingsangst van olie in Europa alleen maar toenemen en drijft de prijzen op.

Op 17 juni 2022 wordt er in België een tweede historisch record gevestigd voor de stookolieprijs met een tarief van € 1,50/l.


In juli 2022 daalt de euro zo hard dat de munt pariteit t.o.v. de dollar behaalt

Een ware primeur in 20 jaar tijd. De euro en de dollar hebben nu ongeveer dezelfde waarde en dit is nog meer slecht nieuws voor de stookolieprijs! Want olie wordt in dollars verhandeld. Wanneer de euro daalt, moeten importerende landen meer geld neerleggen om dezelfde hoeveelheid olie te verkrijgen. Dit heeft uiteindelijk gevolgen voor de prijs van stookolie. 

De daling van de waarde van de euro wordt veroorzaakt door de ongebreidelde inflatie waarmee verschillende landen in de wereld te maken hebben, waaronder de VS en de EU, en de reacties van de centrale banken die daarop volgen. Als reactie op de inflatie, beslist de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) om de rente te verhogen. De Europese Centrale Bank heeft even gewacht om te reageren. Gedurende deze termijn is het rendement van de Amerikaanse staatsobligaties veel aantrekkelijker dan dat van Europese obligaties. Dit gebrek aan evenwicht heeft tot gevolg dat de waarde van de euro verder blijft dalen.


In oktober 2022 bereikt de stookolieprijs het hoogste niveau ooit

Met € 1,55/l verbreekt de officiële stookolieprijs op 12 oktober opnieuw het trieste record voor de hoogste stookolieprijs. Verschillende factoren destabiliseren het broze evenwicht tussen vraag en aanbod: 
  • De OPEC+ beslist om het productieniveau voor de komende maanden met twee miljoen vaten per dag te verlagen.
  • De tekenen van een wereldwijde recessie worden steeds duidelijker.
  • De Europese Unie bevestigt de uitvoering van een embargo op Russische producten vanaf december.
 

Situatie in november en december

Aan het eind van het jaar begint de prijs van stookolie weer te dalen. Op 8 december, naderen we zelfs de symbolische koers van € 1/l met een prijs van € 1,02 per liter. Dit goede nieuws is vooral te danken aan de vertraging van de wereldwijde economische activiteit.

 
Dit artikel delen:

Geef een reactie