Blog

Home > Mazout > Blog > Een defecte verwarmingsketel: wat kunt u alvast zelf controleren vooraleer u de verwarmingsmonteur b

Een defecte verwarmingsketel: wat kunt u alvast zelf controleren vooraleer u de verwarmingsmonteur belt?

Blog
  •   Leestijd : 3 minuten
  •   Gepubliceerd op : 24 januari 2022
  •   Bijgewerkt op: 20 november 2023

Verwarmen uw radiatoren niet? Heeft u geen warm water? Dan is uw verwarmingsketel misschien defect!
Voordat u een noodtelefoontje pleegt naar uw verwarmingsmonteur, kunt u een aantal controles uitvoeren. Uw verwarmingsketel kan defect zijn door een eenvoudig detail dat u zelf, zonder de hulp van een vakman, kunt oplossen.

1. Controleer de instellingen van de thermostaat

Controleer of de functie die op uw kamerthermostaat is aangegeven wel correct is (hou hierbij rekening met de uren die u had geprogrammeerd) en of deze wel goed werkt (moeten de batterijen in uw thermostaat niet worden vervangen?).
 
Vergeet ook niet om uw thermostatische kranen te controleren. Op welke positie zijn deze ingesteld? Als u een recent verwarmingssysteem heeft, is het mogelijk dat er een instellingsconflict is ontstaan tussen uw kamerthermostaat en de thermostatische kranen van uw radiatoren. Als uw thermostaat 21 °C aangeeft terwijl uw thermostatische kranen zijn ingesteld op 12 tot 14 °C (kraanpositie 1 of 1,5), dan zullen de radiatoren niet voldoende warmte afgeven.
 

2. Controleer of de verwarmingsketel is aangesloten

Controleer vervolgens of uw verwarmingsketel wel correct is aangesloten.
               
Een uitgeschakelde stroomonderbreker, een stekker die niet in het stopcontact zit of beschadigde kabels*... Er zijn veel factoren die kunnen leiden tot het uitvallen van uw verwarmingsketel.
 
*Als u beschadigde kabels ziet, neem dan geen enkel risico en bel een vakman.
 

3. Controleer of de ketel niet in veiligheidsmodus staat

Een ketel kan automatisch in veiligheidsmodus overgaan bij het detecteren van een storing die de werking zou kunnen beïnvloeden. Dit systeem voorkomt ongelukken in huis en blokkeert de verwarmingsketel volledig totdat het probleem is opgelost.
 
Als uw ketel in veiligheidsmodus staat, raadpleeg dan de gebruikershandleiding.

4. Controleer de betekenis van de foutcode

Sommige verwarmingsketels geven een foutcode weer bij een defect. Controleer de betekenis van de foutcode in de handleiding van uw verwarmingsketel. Als het probleem niet door u kan worden verholpen, vergeet dan niet de code mee te delen aan uw verwarmingsmonteur wanneer u hem contacteert.
 

5. Controleer de druk van het verwarmingscircuit

Bekijk de manometer van uw verwarmingsketel en controleer of de druk in uw verwarmingscircuit correct is. De pijl moet zich tussen 1 en 2 bar bevinden (afhankelijk van de grootte en van de indeling van uw woning) om uw verwarmingsketel goed te laten werken.
Als de pijl zich onder 1 bar bevindt, dan is de druk te laag en moet u water toevoegen aan uw verwarmingscircuit.
Als de pijl zich boven 2 bar bevindt, dan is de druk te hoog en moet u uw radiatoren ontluchten.
 

6. Controleer de brandstofreserve

Controleer of u nog voldoende brandstof heeft (pellets, stookolie, brandhout, propaangas) of dat de aardgastoevoer naar uw verwarmingsketel niet onderbroken is.

7. Controleer of de waakvlam van de ketel brandt

Bezit u een oude gasverwarmingsketel? Mogelijk heeft deze een klein vlammetje dat altijd moet blijven branden om de werking van de ketel te garanderen.
 
Als de vlam gedoofd is, kunt u deze zelf opnieuw aansteken door tegelijkertijd de knop op de gashendel en de knop op de ontsteker in te drukken. Als dit niet werkt, kunt u proberen de vlam opnieuw aan te steken met een lucifer door de gasknop gedurende 20 seconden in te drukken.
 

8. Reset het toestel 

In geval van storing kunt u ook de instellingen van de verwarmingsketel resetten door een paar keer op de reset-knop of de aan/uit-knop te drukken (afhankelijk van wat er in uw gebruiksaanwijzing staat).
 
Nog steeds geen oplossing? Dan is het tijd om uw verwarmingsmonteur te bellen!
 

Hoe storingen vermijden?

De beste manier om storingen te voorkomen is om uw verwarmingsketel regelmatig te onderhouden. Het onderhoud van uw verwarmingsketel is niet alleen wettelijk verplicht, maar het beperkt ook het risico op storingen, waarna u uw woning niet kunt verwarmen tot er een beroep wordt gedaan op de storingsdienst.

 Vraag het onderhoud van uw verwarmingsketel aan

 

Goed om te weten :

Dit weekend vindt er een nieuwe groepsaankoop plaats! Schrijf u in voor de gratis actie om zo op de hoogte te blijven van de prijzen die met de leveranciers zijn overeengekomen voor uw volgende stookoliebestelling.

Ontdek ook deze artikels om verder te gaan:

 

footer-article-12.jpg

Dit artikel delen:

Geef een reactie