Blog

Home > Mazout > Blog > Stookolieprijzen zakken naar laagste niveau sinds maart 2022

Stookolieprijzen zakken naar laagste niveau sinds maart 2022

Blog
  •   Leestijd : 2 minuten
  •   Gepubliceerd op : 14 februari 2023

Op 8 februari zakte de officiële stookolieprijs terug naar het niveau van één jaar geleden. Schitterend nieuws dus! Zal de trend zich echter voortzetten? Groupasol maakt de balans op van de prijsschommelingen voor stookolie sinds het begin van het jaar.

€ 928,5 voor 1000 liter standaard stookolie. Dit was de maximumprijs op 8 februari. Voor een hoeveelheid van 2.000 liter of meer daalde de prijs zelfs onder de symbolische grens van € 0,90 /liter tot € 0,893 /liter. De laatste keer dat de stookolieprijs nog zo laag stond, was de dag nadat Rusland Oekraïne was binnengevallen.

Daarna schoten de prijzen de lucht in om op 12 oktober 2022 een piek te bereiken met een maximumprijs van € 1.556 per 1.000 liter! 

Hoewel de markt zeer onrustig blijft en de prijzen van dag tot dag aanzienlijk schommelen, was de algemene tendens tot begin februari neerwaarts. Deze dalende trend houdt voornamelijk verband met de wereldwijde economische vertraging.
 

Wat zijn de voorspellingen ten aanzien van de stookolieprijs?  

Op 14 februari 2022 bedraagt de officiële prijs € 999,3 voor een hoeveelheid van 1000 liter. Morgen zal deze prijs stijgen met € 5,7 tot € 1005.

In België schommelt de stookolieprijs hoofdzakelijk in functie van de Brent-olieprijs op de internationale markt. En helaas gaat deze trend momenteel in stijgende lijn als gevolg van het embargo dat de Europese Unie heeft ingesteld voor geraffineerde olieproducten uit Rusland.

Ter herinnering: het embargo op Russische geraffineerde producten is op 5 februari in werking getreden. De embargo-overeenkomst omvat een maximumprijs van € 45 voor een vat Russische olie bij minder geraffineerde producten zoals stookolie en van € 100 euro voor een vat met duurdere producten zoals diesel. Op ruwe olie rust al sinds december een embargo.  

Na de inwerkingtreding van het embargo heeft Rusland gedreigd om de dagelijkse wereldproductie met 0,5 % te verlagen. Naar aanleiding van dit nieuws, stegen de prijzen met meer dan 2 % aan het einde van de week.

OPEC+, het kartel van olie-exporterende landen en hun bondgenoten, heeft op zijn beurt verklaard de Russische productieverlaging niet te zullen compenseren. 

Op grond van bovenstaande, zou de stookolieprijs in België de komende dagen een opwaartse trend moeten vertonen. Het blijft echter een moeizame eventwichtsoefening om te anticiperen op de prijsontwikkeling. Er zijn veel factoren waarmee er rekening moet worden gehouden en nieuwe elementen kunnen het huidige evenwicht tussen vraag en aanbod van olie op elk moment verstoren.

Wilt u op de hoogte blijven van de evolutie van de prijs van stookolie en onze goede deals?

Schrijf u in op de Groupasol nieuwsbrief en u mist niets!


Met zekerheid uw stookolie goedkoper aankopen

Wij stellen onze analyses van de evolutie van de olieprijzen tot uw beschikking. Zo helpen wij u om het juiste moment te kiezen om uw olie tegen de beste prijs te bestellen. Daarnaast organiseert Groupasol ook elke week een nieuwe groepsaankoop voor stookolie! Net zoals de deelnemers aan onze groepering in 2022 kunt u ook bijna € 170 per jaar besparen door u aan te sluiten bij de andere solidaire kopers van Groupasol! 
 
Dit artikel delen:

Geef een reactie