Blog

Home > Mazout > Blog > Reflecterende folie: geniet volop van de warmte die uw radiatoren uitstralen

Reflecterende folie: geniet volop van de warmte die uw radiatoren uitstralen

Blog
  •   Leestijd: 2 minuten
  •   Gepubliceerd op: 17 februari 2023
  •   Bijgewerkt op: 9 januari 2024

Is uw gebouw oud of slecht geïsoleerd? Een reflecterende folie achter uw radiator aanbrengen is een doeltreffende manier om tegelijkertijd uw verwarmingsfactuur te doen dalen en uw comfort te doen stijgen. Ontdek meer over deze snelle en eenvoudig te installeren voorziening.
 

Hoe kunt u best de muren achter uw radiatoren isoleren?  

De warmte die uw radiator uitstraalt wordt gedeeltelijk geabsorbeerd door de muur waaraan deze bevestigd is en des te meer wanneer die muur slecht geïsoleerd is. Niet alleen gaat dit gepaard met een verlies aan comfort maar dit betekent ook geldverspilling!

U kunt dit warmteverlies tegengaan met een isolatiefolie voor radiatoren. Deze reflecterende aluminiumfolie dient op de muur achter de radiator worden aangebracht.

Het aluminium oppervlak reflecteert tot 95 % van de opgewekte warmte en geeft deze terug aan de woonruimte in plaats van deze door de muur te laten absorberen.

Houd er wel rekening mee dat deze folies enkel geschikt zijn voor radiatoren op basis van warm water. Door dergelijke folies aan te brengen bij elektrische radiatoren loopt uw installatie risico op oververhitting. Reflecterende folies kunnen alleen worden gebruikt voor muren die niet zijn geïsoleerd en naar buiten zijn gericht. Het is niet aangewezen deze folie te gebruiken op binnenmuren en scheidingswanden. Want dan kan de folie een bron zijn tot condensvorming in uw woning.
 

Welke besparingen levert reflecterende folie u op?

De installatie van isolatiefolie vermindert het warmteverlies met zo’n 10 % in slecht geïsoleerde ruimtes. Uiteindelijk kunt u tot 7,5 % besparen op uw verwarmingsrekening zonder dat u de temperatuur dient te verlagen. De radiatorreflector is een eenvoudige en goedkope manier om de energiekosten aan te pakken.
 

Wilt u op de hoogte blijven van de evolutie van de prijs van stookolie en onze goede deals?

Schrijf u in op de Groupasol nieuwsbrief en u mist niets!


Hoe plaatst u deze isolerende film voor radiatoren ? 

Afhankelijk van de situatie is het niet altijd nodig de radiator los te koppelen. Indien het toch aangewezen is, kunt u hier lezen hoe u een radiator kunt loskoppelen. Indien er voldoende ruimte is tussen de muur en de radiator, hoeft u deze niet te verwijderen. Zo installeert u de isolatiefolie:
 
  1. Vooraleer u naar de winkel gaat, is het aanbevolen om elke radiator waarachter u folie wilt plaatsen te tellen en op te meten. Zo krijgt u een beter idee van de hoeveelheid isolatie die u in de winkel dient aan te kopen.
  2. Bereid het muuroppervlak voor: verwijder het stof en reinig de muur achter de radiator. Het oppervlak moet schoon zijn en vrij van vet en vuil om de folie goed te kunnen bevestigen.
  3. Meet de radiator op en verwijder een tiental centimeter van de film, zodat de totaliteit van de reflecterende film wordt verborgen achter de radiator. Dit zal discreter en esthetischer ogen. Houd hierbij ook rekening met de radiatorbevestigingen. Eens dit gedaan is, kunt u de film uitsnijden.
  4. Teken met een potlood de markeringen op de muur om de folie perfect te plaatsen.
  5. Het aanbrengen varieert naargelang het type reflecterende folie:
    1. Als de folie zelfklevend is, gebruik dan een spatel om de lucht te verwijderen terwijl u de folie tegen de muur aandrukt.
    2. Als u een hechtmiddel moet gebruiken, plak dan dubbelzijdige tape rechtstreeks op de achterkant van de isolerende folie, verwijder de beschermfilm van de tape en plaats de folie volgens de daarop getekende markeringen, waarbij u deze lichtjes tegen de tape aandrukt om hem tegen de muur te bevestigen.
Belangrijke opmerking: vergeet hierbij niet om het aluminium deel naar de radiator toe te plaatsen. Dit deel weerkaatst immers de warmte!

 

Hoeveel kost warmtereflecterende folie? 

Warmtereflecterende isolatiefolie kunt u in uw plaatselijke bouwmarkt kopen voor € 5 tot € 25 per m². De prijs hangt af van het merk en de kwaliteit van het product.
Kijk na of de folie zelfklevend is, en indien niet, vergeet dan niet om ook dubbelzijdige plakband te kopen die speciaal hiervoor werd ontworpen. Deze tape kost ongeveer € 1 per meter.
 

Hoe onderhouden? 

Het onderhoud is zeer eenvoudig. Het volstaat om de folie en de radiator af te stoffen om zo het rendement van uw systeem na verloop van tijd te garanderen.


 

Heeft u nog voldoende stookolie?
Doe deze vrijdag mee aan de groepsaankoop van stookolie!

Dit artikel delen:

Geef een reactie