Verduidelijking over de nieuwe soorten stookolie op de markt

Clarification sur les nouveaux mazout commercialisés

Betekenen deze nieuwe soorten het einde van standaard stookolie? Nee! Standaard stookolie is nog steeds verkrijgbaar, maar de officiële informatie is op dit moment onduidelijk. Leveranciers gebruiken verschillende namen om de verschillende soorten stookolie aan te duiden die momenteel verkrijgbaar zijn. We verduidelijken hieronder alles zodat u de juiste informatie heeft.

Standaard, extra, H0 ou H7 ?

In augustus 2023 werden H0 en H7 stookolie aangekondigd. Wat is de huidige situatie? 

Vanaf 1 april 2024 vereist de regelgeving een aanzienlijke verlaging van het toegestane zwavelgehalte van stookolie, van 50 ppm (parts per million - deeltjes per miljoen) naar 10 ppm. Deze maatregel is een nieuwe stap in de richting van de grote milieudoelstellingen rond koolstofneutraliteit in Europa tegen 2050.

De zwavel in stookolie genereert bij verbranding schadelijke deeltjes zoals zwaveldioxide, die verantwoordelijk zijn voor "zure regen" en die ook schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid en het milieu. Het zwavelgehalte van standaard stookolie is daarom in de loop van de tijd aanzienlijk gedaald, van 6.500 ppm in de jaren 1970 naar 50 ppm in 2016 en vervolgens naar 10 ppm vanaf 1 april 2024.

Standaard stookolie, voorheen bekend als 50S stookolie omwille van het zwavelgehalte, is sinds 1 april 2024 10S stookolie geworden. De nieuwe officiële naam is "Gasolie verwarming H0/H7" op de website van de FOD Economie .

H0/H7 verwijst naar het maximale biobrandstofgehalte in stookolie, waarbij H0 staat voor maximaal 0,5% biobrandstof en H7 voor maximaal 7,5% biobrandstof.

Volgens feedback van leveranciers wordt momenteel alleen de H0-versie op de markt gebracht voor "gasolie". Om het voor onze deelnemers aan groepsaankopen van stookolie begrijpelijker te maken, zullen we hiernaar verwijzen als Mazout standaard H0.

De andere stookolie die momenteel door leveranciers wordt aangeboden, is extra stookolie, officieel bekend als "Gasolie diesel (om te verwarmen)". Ter herinnering: dit is "rode" diesel. In tegenstelling tot standaard H0-stookolie bevat die in België tot 9,6% biobrandstof, na de invoering van een Europese richtlijn vanaf 2020. Een ander kenmerk is dat deze stookolie niet vorstbestendig is, en daarom van half november tot eind februari wordt bijgevuld met antivries om te kunnen weerstaan aan temperaturen tot -20°C.

En wat met hoog rendement?

Het is belangrijk om weten dat de aanwezigheid van biocomponenten stookolie vatbaarder maakt voor de ontwikkeling van bacteriën wanneer die voor langere tijd wordt opgeslagen of in de aanwezigheid van condensatie in de tank. Om dit te voorkomen, raden wij u aan om te kiezen voor de hoogrendementsversie van uw stookolie, die de olie stabiliseert en de groei van deze bacteriën voorkomt. Deze verbeterde stookolie biedt ook een aantal voordelen, waaronder besparingen op verwarmingskosten, een langere levensduur van uw installatie, bescherming tegen corrosie en een vermindering van de uitstoot van vervuilende stoffen.

Als u een voorraad stookolie wilt aanleggen, profiteer dan van de weekendkortingen voor groepsaankopen bij Groupasol!

Wilt u op de hoogte blijven van de evolutie van de prijs van stookolie en onze goede deals?

Schrijf u in op de Groupasol nieuwsbrief en u mist niets!

Blog