Blog

Home > Blog > Isolatie van uw dak en muren: waarom en hoe?

Isolatie van uw dak en muren: waarom en hoe?

Blog
  •   Leestijd : 3 minuten
  •   Gepubliceerd op : 27 juni 2022

Door de stijgende energiekosten en de algemene prijsinflatie krijgt onze koopkracht een klap! Om het hoofd boven water te houden is iedereen hierdoor natuurlijk gedwongen om op zoek te gaan naar manieren om geld te besparen. Eén manier om de energiekosten te drukken is om uw woning beter te isoleren. Vooraleer u hiermee aan de slag gaat, moet u de isolatiegraad van uw woning bepalen en vervolgens beslissen waar u eerst begint! Groupasol geeft alvast enkele tips over dit thema:

Is uw woning voldoende geïsoleerd?

Heeft u in uw woning last van isolatieproblemen? Er bestaan verschillende waarschuwingssignalen waarmee u duidelijkheid kunt verkrijgen. Zo duiden tocht, koude muren of een overmatig verwarmingsverbruik bijvoorbeeld op een slechte of inefficiënte isolatie.


Een deskundige analyse blijft echter nodig om de nauwkeurige prestaties van uw isolatie te achterhalen. Hiervoor kunt u een energieprestatiediagnose aanvragen. Dit is het welbekende EPC-certificaat. Met behulp van een thermische camera berekent de deskundige het warmteverlies en de hoeveelheid energie per kubieke meter die nodig is om het huis te verwarmen.

Waar van start gaan?

De EPC-keurder is langsgekomen en het resultaat is gekend. Uw woning is niet goed geïsoleerd en er zijn thermische lekken vastgesteld. Als u wilt genieten van meer comfort in uw woning zonder uw energieverbruik omhoog te zien schieten, is het van essentieel belang uw woning goed te isoleren. Zo zal u het lekker warm hebben in de winter en geen last hebben van de hitte tijdens de zomermaanden.


Het is zover. U heeft beslist om uw isolatie aan te pakken. Maar niet veel later bent u al ontmoedigd door de omvang van de job. Waar moet u beginnen? Welk deel van mijn woning dient te worden gerenoveerd?

Hier volgt de top-3 van de prioriteiten:

  1. Uw dak isoleren

  2. Uw muren isoleren

  3. Uw raamwerk isoleren

Waarom uw dak isoleren?

Wist u dat het dak de belangrijkste bron van warmteverlies vormt? Het is verantwoordelijk voor 30 % van het warmteverlies. Het dak is een heel gevoelige zone. Vermits warme lucht lichter is dan koude lucht, zal deze stijgen naar de bovenste verdieping in huis. En indien u niet over plafondisolatie beschikt, zal de warme lucht daarna ontsnappen. Het isoleren van uw dak is de meest efficiënte manier om een huis te isoleren. De kosten van deze werkzaamheden schommelen tussen 35 en 115 euro per m², afhankelijk van de gekozen isolatie.

Waarom uw muren isoleren?  

Zoals we al eerder hebben gezegd, is het een uitstekend idee om de muren van uw woning te isoleren. 20 tot 25 % van het warmteverlies in huis komt door de muren. Dit is de meest economische methode. De kosten van de werkzaamheden liggen tussen 30 en 60 euro per m² wanneer u steen- of glaswol gebruikt. Muurisolatie is ook een uitstekende gelegenheid om uw woning akoestisch of fonisch te isoleren. Indien uw muren over een goede fonische isolatie beschikken, zal u op zaterdagochtend niet meer gewekt worden door uw buurman die oefent op zijn drumstel. De akoestische isolatie vermindert dan weer het echo-effect in uw leefruimtes.

Waarom uw raamwerk isoleren?

Als het op energieverspilling aankomt, controleer dan zeker ook uw raamwerk! De ramen zijn verantwoordelijk voor 10 à 15 % van het warmteverlies in huis. Om dit te controleren, kunt u gemakkelijk tochtgaten opsporen alsook kieren waarlangs de kou kan binnendringen. Als uw ramen hun nut hebben bewezen en niet meer luchtdicht zijn, kunt u ofwel zorgen dat de isolatie rond het raamwerk wordt versterkt ofwel overwegen om uw ramen volledig te vervangen.

Hoe uw dak isoleren?

Laten we concreet zijn. Hoe gebeurt dit in werkelijkheid? De uitvoering van de werkzaamheden hangt af van elk specifiek deel van de woning dat moet worden geïsoleerd. De isolatiematerialen zijn telkens verschillend, in functie van het te isoleren deel van uw huis.
Glaswol, harde isolatieplaten, PVC, hout of polyurethaanschuim zijn allemaal thermische isolatoren. Voor daken en muren kan de isolatie zowel aan de buiten- als aan de binnenkant worden aangebracht.
Voor de binnenisolatie van uw dak is minerale wol (glas- of steenwol) uitstekend om uw bovenverdieping te isoleren. Als de dakisolatie van buitenaf wordt aangebracht, zijn platen in polyurethaan meer geschikt.    

Hoe uw muren isoleren?

Wat betreft de isolatie van uw muren hangt de keuze van de isolatiemethode af van de aanwezigheid van spouwmuren. Een muur wordt als hol of spouwmuur beschouwd als hij in de breedte bestaat uit twee delen die van elkaar gescheiden zijn door een holle ruimte. Deze ruimte kan worden gevuld met schuim, korrels of vlokken.


Indien u geen spouwmuren heeft, dient u de buitenmuren te isoleren. In dit geval hoeft u tijdens de werkzaamheden niet in te trekken bij uw schoonmoeder. En u zal er ook minder woonruimte mee verliezen.
Lijkt dit te ingewikkeld voor u? U kunt altijd beroep doen op een vakman. Het werk laten uitvoeren door een deskundige biedt een garantie voor veiligheid. Het zal u ook tijd doen besparen.    

Hoe uw raamwerk isoleren?

Om de isolatie van uw ramen te verbeteren zonder ze volledig te vervangen, kunt u alvast de beglazing vervangen. Driedubbel glas heeft een veel hoger isolerend vermogen dan enkel glas. Een goedkopere optie is het vervangen van de raamafdichtingen. Dit is niet de meest doeltreffende oplossing, maar in het geval van zeer slechte isolatie zult u al gunstige resultaten boeken.

Dit artikel delen:

Geef een reactie