Blog

Home > Mazout > Blog > Wees de piek in bestellingen en de prijsstijging van stookolie voor

Wees de piek in bestellingen en de prijsstijging van stookolie voor

Blog
  •   Leestijd : 2 minuten
  •   Gepubliceerd op : 26 september 2023

Heeft u ook al gevoeld dat het ‘s ochtends killer is? De nachten worden kouder en de herfst doet zijn intrede. Deze seizoenswisseling betekent dat de verwarming weer wordt aangezet en als gevolg daarvan piekt de vraag naar stookolie bij de leveranciers. Om langere levertijden te vermijden en om betere kortingen te krijgen, kan je dus het beste wat vooruit denken. 
 

Belgen bestellen op het laatste moment

De cijfers spreken voor zich. Bij Groupasol merken we dat bijna 50% van de vraag op jaarbasis plaatsvindt in het laatste kwartaal van het jaar. Uit een onderzoek van Informazout bij 2400 huishoudens die met stookolie verwarmen, blijkt dat 22% van de respondenten op het laatste moment bestelt in de hoop een betere prijs te krijgen of gewoon omdat ze het vergeten zijn. Het is heel belangrijk om te onthouden dat ook de planningen van leveranciers hun limieten kennen. Als iedereen besluit om op hetzelfde moment te bestellen, dan zijn de levertijden uiteraard aanzienlijk langer. 

Volgens datzelfde Informazout-onderzoek geeft 30% van de respondenten aan dat ze prijzen bekijken en bestellen als hun tank bijna leeg is. Gezien de langere levertijden bij leveranciers loopt u dan het risico dat u een spoedbestelling moet plaatsen, met extra kosten als gevolg. Hoe gaat u nu het beste te werk? Groupasol adviseert om de officiële prijs en de resultaten van onze groepsaankopen het hele jaar door in de gaten te houden. Dat helpt u om op het juiste moment uw bestelling door te geven. Plaats zoveel mogelijk bestellingen van 2000 liter om te genieten van de beste prijzen, want bestellingen van minder dan 1000 liter geven recht op lagere kortingen.
 

De prijs van stookolie zal hoog blijven

Zoals we al vermeldden in ons vorige artikel van 30 augustus (‘Is dit het moment om uw stookolie te kopen?’) en in dat van 13 september (‘Zal de prijs van stookolie in België dalen of stijgen in 2023?’), staat de prijs van stookolie op het hoogste niveau sinds november 2022. De situatie op de oliemarkten wereldwijd ziet er bovendien niet echt bemoedigend uit.

Volgens de Organisatie van Olie Exporterende Landen (OPEC+) zal de vraag het aanbod in het laatste kwartaal van 2023 met 3,3 miljoen vaten per dag overstijgen. Dit betekent het grootste wereldwijde aanbodtekort in 16 jaar.

Het International Energy Agency (IEA – Internationaal Energieagentschap) van zijn kant publiceerde in zijn maandelijkse rapport op 13 september dat zij een mogelijk olietekort voor het einde van het jaar voorspelden.

Gezien deze context lijken de olieproducerende landen eerder terughoudend om hun productie te verhogen, waardoor de stookolieprijzen deze winter hoog zullen blijven.

 

De gevolgen van een piek in bestellingen

Elk jaar stellen we hetzelfde vast bij Groupasol. Als het weer kouder wordt, stijgt het aantal inschrijvingen voor onze groepsaankopen, net zoals het aantal bestellingen!

Door deze toestroom zijn de levertijden van leveranciers langer. De meest vooruitziende deelnemers genieten van een levertijd van slechts enkele dagen in de zomer, terwijl de late bestellers in de winter soms wel 3 weken moeten wachten op hun levering.

Leveranciers die overbevraagd zijn in periodes met een hoge vraag kunnen bovendien niet anders dan vaak lagere kortingen aanbieden in vergelijking met de rest van het jaar omwille van voorraden met beperkte volumes.
 

De oplossing: anticiperen

We melden het hier nu al enkele weken, maar binnenkort zal het echt te laat zijn.  Ja, de prijzen zijn hoog. En nee, niemand kan met zekerheid voorspellen of deze trend zal aanhouden, verbeteren of verslechteren. En nee, u hoeft niet de maximumprijs voor uw stookolie te betalen! 

Ons team houdt u elke week op de hoogte van de olieprijs en de officiële prijstrends in België, zodat u op het beste moment kan bestellen.

Wat de officiële prijs van stookolie in België ook is, wij raden u aan om uw bestelling voor stookolie op voorhand te plaatsen en de resultaten van onze wekelijkse groepsaankopen op de voet te volgen.

Dankzij deze acties krijgen we voordelige kortingen die we u elke week kunnen aanbieden. Wij willen u immers absoluut de meest concurrerende prijzen bieden.
 

Wilt u op de hoogte blijven van de evolutie van de prijs van stookolie en onze goede deals?

Schrijf u in op de Groupasol nieuwsbrief en u mist niets!
Dit artikel delen:

Geef een reactie