Blog

Home > Mazout > Blog > Op het einde van deze maand wordt de verkoop van standaard stookolie (50S) verboden

Op het einde van deze maand wordt de verkoop van standaard stookolie (50S) verboden

Blog
  •   Leestijd: 2 minuten
  •   Gepubliceerd op : 24 augustus 2023
  •   Bijgewerkt op : 27 maart 2024

We informeerden u hier in augustus al over. Groot nieuws wat betreft uw stookolievoorziening! Vanaf 1 april 2024 zal standaard stookolie, ook gekend als 50S stookolie of huisbrandolie, niet langer verkrijgbaar zijn op de Belgische markt. Deze beslissing is helaas geen vroege aprilgrap, ook al doet de datum misschien anders vermoeden. Bij Groupasol willen we u helpen om uw verwarmingskosten te verlagen, enerzijds door aantrekkelijke aanbiedingen, anderzijds door u zo goed mogelijk te informeren. Moet u dan voor het einde van de maand uw tank vullen met standaard stookolie? En welke stookolie moet u hierna bestellen?
 

Waarom deze overstap? 

De beslissing om standaard stookolie te verbieden, vloeit voort uit belangrijke milieudoelstellingen om in Europa tegen 2050 koolstofneutraal te zijn. 50S stookolie wordt als vervuilender beschouwd dan extra stookolie omwille van het hogere zwavelgehalte. Bij verbranding wordt zwavel omgezet in zwaveldioxide, een gas dat schadelijk is voor de gezondheid en het milieu.
 

Het zwavelgehalte verminderen

Standaard stookolie bevat momenteel 50 ppm (deeltjes per miljoen) zwavel. Om dit in perspectief te plaatsen: in 1970 was dit niveau 6.500 ppm, wat dus een duidelijke verbetering in de loop van de decennia weergeeft. In 2024 wordt dit niveau beperkt tot 10 ppm, wat gelijk is aan het huidige niveau in extra stookolie

Deze trend weerspiegelt de voortdurende inspanningen om de luchtvervuiling te verminderen, wat fantastisch nieuws is voor het milieu.
 

De kosten van deze verandering

Dit goede nieuws voor het milieu, is helaas niet zo goed voor uw portemonnee. Extra stookolie is duurder dan standaard stookolie. Bij de groepsaankopen van Groupasol bijvoorbeeld varieert het prijsverschil de afgelopen maanden van € 15 tot € 40 per 1.000 liter. De betaalbaarheid voor de consumenten wordt daardoor weer in vraag gesteld.

De tip van Groupasol: alle leveranciers verkopen nu nog standaard stookolie aan aantrekkelijke prijzen! Zij moeten natuurlijk nog de voorraden standaard stookolie in depots en raffinaderijen verkopen voordat die niet meer mogen worden verdeeld. Als u hier nog snel van wil profiteren, dan kan u op 8, 15 en 22 maart nog standaard stookolie bestellen via onze groepsaankopen.
 

Welke stookolie moet u kiezen in 2024?

Vanaf 1 april 2024 kan u kiezen uit twee belangrijke soorten stookolie:

  1. Huisbrandolie H0, bestaande uit maximaal 0,5% FAME-biocomponent.
  2. Huisbrandolie H7 met maximaal 7% FAME-biocomponent.

Update: Momenteel zijn alleen stookolie H0 (Mazout standaard H0) en stookolie diesel (Mazout extra) verkrijgbaar. Standaard stookolie H7 is nog niet verkrijgbaar bij de leveranciers.

Het is echter belangrijk dat u weet dat de aanwezigheid van biocomponenten ervoor zorgt dat stookolie gevoeliger is voor bacteriële groei wanneer deze voor langere tijd wordt opgeslagen of wanneer er condens in de tank aanwezig is. Om dit te voorkomen, raden wij u aan om te kiezen voor de versie van stookolie met hoog rendement, waardoor de olie stabiliseert en de groei van deze bacteriën wordt voorkomen.

Deze verbeterde stookolie biedt ook een aantal voordelen, waaronder een besparing op uw verwarming, een langere levensduur van uw installatie, bescherming tegen corrosie en een vermindering van de uitstoot van vervuilende stoffen.

Om een voorraad standaard stookolie of extra stookolie met hoog rendement aan te leggen, kan u profiteren van de kortingen op groepsaankopen die Groupasol elk weekend aanbiedt!
 

Wilt u op de hoogte blijven van de evolutie van de prijs van stookolie en onze goede deals?

Schrijf u in op de Groupasol nieuwsbrief en u mist niets!
Dit artikel delen:

Geef een reactie