Blog

Home > Mazout > Blog > Stookolie bijvullen op het juiste moment: niet zo eenvoudig tegenwoordig!

Stookolie bijvullen op het juiste moment: niet zo eenvoudig tegenwoordig!

Blog
  •   leestijd : 2 minuten
  •   Gepubliceerd op : 24 oktober 2023
De maximumprijs van stookolie in België schommelde de laatste dagen heel sterk. Vele mensen vragen zich dan ook af of ze nu moet bestellen om verdere prijsstijgingen te vermijden of beter nog wat wachten op een mogelijke daling in de toekomst.  Wat doet u nu best?
 

Kiezen voor veiligheid

Eerder dit jaar had u op 5 mei uw tank kunnen vullen met 1.000 liter stookolie voor € 800, tegen het laagste officiële tarief dus. Sinds begin juli zijn de prijzen echter gestaag gestegen, met dit jaar een piek op 17 september. Het tarief was toen € 1.181,2 voor 1.000 liter standaard stookolie.

Vandaag, 24 oktober 2023, staat de prijs op € 1.192, een stijging van € 18 ten opzichte van gisteren. Morgen zal de prijs al met € 11,2 dalen, dus tot € 1.108 per 1.000 liter.

Zoals u kan zien, kan de officiële prijs van de FOD Economie van dag tot dag aanzienlijk verschillen. Afhankelijk van wanneer u uw bestelling plaatst, kan het prijsverschil oplopen tot wel € 25 à € 30.

Gezien deze context is een bestelling plaatsen op basis van de prijs op de dag van de levering nogal riskant. Als de levering enkele dagen na uw bestelling gebeurt, kan de prijs immers aanzienlijk verschillen.

Als voorbeeld nemen we een bestelling van 1.000 liter standaard stookolie met betaling op de leveringsdatum, waarbij de prijs werd bevestigd op vrijdag 13 oktober. De levering vond plaats op dinsdag 17 oktober., De officiële prijs steeg toen van € 1,0672 per liter naar € 1,1297 per liter, een stijging van € 62,5. Niet alle schommelingen zijn uiteraard zo groot, en u kan er ook in de andere richting van profiteren.

Met de groepsaankopen voor stookolie van Groupasol kan u zich tegen deze schommelingen beschermen, aangezien de onderhandelde prijzen die wij aanbieden vaststaan tot de dag van de levering! U bent dus beschermd tegen elke stijging van de officiële prijs.

 
 

Geen prijsstijgingen, maar ook geen prijsdalingen

Deze dagelijkse wijzigingen in de maximumprijs van stookolie in België worden voornamelijk beïnvloed door de olieprijs op de internationale markten. Deze prijzen worden op hun beurt beïnvloed door elke indicator die een verandering in vraag of aanbod kan voorspellen. De voorbije dagen deed de aanval van Hamas op Israël de prijzen weer stijgen. De prijs van een vat olie verschilde enorm naarmate het nieuws over de ontwikkelingen in het conflict binnen sijpelde.

Deze schommelingen moeten echter in perspectief worden geplaatst. Volgens de Fédération des distributeurs de carburants et de combustibles (Federatie der Brandstofhandelaars), geïnterviewd door Sudinfo, "[...] als we de cijfers over een week uitvlakken, blijft de trend wel stabiel. Naarmate de dagen verstrijken, compenseren de dalingen de stijgingen. De schommelingen zijn dus hetzelfde in beide richtingen".

De recente ontwikkelingen in het conflict in het Midden-Oosten lijken de markten te kalmeren en de olieprijzen dalen daardoor ook langzaam weer. De prijzen gaan momenteel niet meer de hoogte in, maar een aanzienlijk prijsdaling lijkt ook niet echt waarschijnlijk.

Wanneer u uw bestelling plaatst, kunnen deze sterke prijsschommelingen in uw voordeel zijn als u profiteert van een plotse daling en omgekeerd. Gezien de onzekerheid is het verstandiger om voor een groepsaankoop te kiezen, zodat u verzekerd bent van een korting en een vaste prijs tot op de dag van de levering.

Deze schommelingen in de olieprijzen maken het werk van de leveranciers van stookolie ook complexer. Voor klanten veranderen de maximumprijzen één keer per dag, maar voor leveranciers zijn er vele dagelijkse schommelingen. De prijs die 's ochtends in de depots wordt aangeboden, kan 's middags vaak veranderd zijn. In zo’n situatie nemen de leveranciers dus grote risico's door een vaste verlaagde prijs aan te bieden vanaf de dag van de bestelling tot op de dag van de levering! Als de markt in de tussentijd stijgt, verkoopt de leverancier immers met verlies.
 

Wilt u op de hoogte blijven van de evolutie van de prijs van stookolie en onze goede deals?

Schrijf u in op de Groupasol nieuwsbrief en u mist niets!
Dit artikel delen:

Geef een reactie