Blog

Home > Mazout > Blog > Warm water: 7 tips om stookolie te besparen

Warm water: 7 tips om stookolie te besparen

Blog
  •   Leestijd : 2 minuten
  •   Gepubliceerd op: 14 december 2021
  •   Bijgewerkt op: 5 oktober 2023

De productie van warm water vormt een grote kostenpost voor gezinnen. Gemiddeld verbruikt de Belg zo’n 96 liter water per dag, waarvan er 67% wordt verwarmd (bron Belgaqua). Hoe kunt u uw verbruik verminderen zonder echter aan comfort in te boeten? Groupasol deelt een paar tips om extra te kunnen besparen.  

Gebruikt u uw verwarmingsinstallatie ook om sanitair warm water te produceren? Dan vertegenwoordigt de productie van warm water 10% van uw stookolieverbruik. Deze productie gaat echter gepaard met een aanzienlijk kostenplaatje. Als we uitgaan van het jaarlijks verbruik van een gemiddeld gezin van 2.500 liter, dan bedragen de kosten € 279,82 aan de officiële stookolieprijs die op 5 oktober 2023 van toepassing is.

Welke milieuvriendelijke maatregelen kunt u dagelijks nemen om minder stookolie te gebruiken?
 

Kleine aanpassingen om meer te besparen

Hier volgen enkele ingrepen waarmee uw gezin dagelijks kan besparen op de stookoliefactuur:
  • Verkies een douche boven een bad: wist u dat u gemiddeld 135 liter warm water verbruikt om een bad te nemen? Voor een douche gebruikt u in plaats daarvan 50 liter, wat 2,7 keer minder is!
  • Draai de kraan dicht. Poetst u uw tanden? Zeept u uw handen of uw lichaam in? Draai dan het water uit tot het tijd is om te spoelen.
  • Vul uw machines volledig en kies voor een ecologisch programma: Vul steeds uw wasmachine of vaatwasser volledig om te besparen op de wascycli. Gebruik ook de ecologische programma’s. Deze hebben geen water op hoge temperatuur nodig.
  • Stel de temperatuur van uw boiler in: Is uw boiler ingesteld om op meer dan 65 °C te verwarmen? Zo ja, dan kunt u de temperatuur verlagen om extra te besparen. Ga echter nooit onder dit niveau om elk risico van bacterieontwikkeling te vermijden.

Wilt u op de hoogte blijven van de evolutie van de prijs van stookolie en onze goede deals?

Schrijf u in op de Groupasol nieuwsbrief en u mist niets!



Betere apparatuur om minder warm water te verbruiken

Naast deze dagelijkse handelingen kunt u ook uw installaties aanpassen om te besparen op stookolie:
 

Installeer een straalbreker op uw kranen 

Dit is zeker de minst dure apparatuur en bovendien biedt deze de grootste besparing op warm water. Installeer zuinige straalbrekers op uw gootstenen, wastafels, douche of badkuip.

Met deze toestellen kunt u besparingen van 40% tot 60% realiseren, in functie van het model. Ze zijn gemakkelijk te installeren. Schroef gewoon de ring van de kraan, verwijder de bestaande straalbreker, plaats het economische model in dezelfde richting en schroef de ring er weer op. En dat was het! Ze zijn ook verkrijgbaar voor douchekoppen en handdouches en verkrijgbaar vanaf 20 euro in uw doe-het-zelfzaak.
 

Investeer in huishoudtoestellen met de beste energieprestaties

Kies een wasmachine en een vaatwasser met het beste energielabel om zo het waterverbruik per wascyclus te beperken.

Sinds maart 2021 zijn de ratings A+, A++ en A+++ trouwens niet meer geldig! Vanaf die datum werden de labels ingedeeld van A tot G. Kies daarom voor een A- of zelfs een B-rating. Deze nieuwe verordening verplicht de producent ook om het aantal liters water te communiceren dat per wascyclus wordt verbruikt. Raadpleeg dus zeker het etiket bij het maken van uw keuze!
 

Warmwaterleidingen isoleren

Image2.png

Het isoleren van leidingen die door ruimtes lopen die niet verwarmd hoeven te worden, zoals de garage, helpt om warmteverlies te beperken. U kunt deze leidingen isoleren door gebruik te maken van een isolatiemantel met een minimale dikte van 25 mm.

 

Goed om te weten :

Dit weekend vindt er een nieuwe groepsaankoop plaats! Schrijf u in voor de gratis actie om zo op de hoogte te blijven van de prijzen die met de leveranciers zijn overeengekomen voor uw volgende stookoliebestelling.

Ontdek ook deze artikels om verder te gaan:

 

footer-article-12.jpg

Dit artikel delen:

Geef een reactie