fbpx
Groupasol > Mazout > Soorten stookolie

U verwarmt uw woning met stookolie en u vraagt zich af welke verschillende soorten stookolie er op de Belgische markt beschikbaar zijn ?

Groupasol helpt jullie en geeft graag meer uitleg over waar u op moet letten wanneer u de keuze van stookolie maakt alvorens de tank bijvult. De verschillende mogelijkheden in de kwaliteit van de stookolie en additieven en eventuele opmerkingen waarvoor u moet opletten.

Soorten stookolie

Verwarming stookolie en bezine voor uw wagen zijn twee verschillende producten maar worden allebei gefabriceerd vanaf de olie. Net als er verschillende soorten benzine bestaan voor uw wagen, bestaan er in België meerdere soorten stookolie, met elk hun eigen specifieke eigenschappen.

Elk olieproducent heeft zijn gamma van verwarming stookolie ontworpen rond twee kwaliteiten : de ordinaire (ook de stookolie standaard genoemd) of de meer kwalitatieve stookolie (ook stookolie extra genoemd).

Er bestaan dus twee soorten stookolie: Stookolie Standaard en Stookolie Extra; de namen kunnen verschillen naargelang het merk maar de eigenschappen blijven ongewijzigd.

Standaard mazout of Standaard Plus ? Extra of Extra plus ? Wat zijn de verschillen?

De standaard stookolie

Deze ordinaire stookolie had een paar jaar geleden een hoog zwavelgehalte (tot 1000 ppm) en dus een lager rendement. Maar sinds de 1ste januari 2016 heeft een europees reglement een maximum niveau van 50 ppm ingevoerd. Dit is de traditionele stookolie die uw leverancier levert.

De stookolie extra

De stookolie extra is een stookolie met een laag zwavelgehalte (bevat 5 keer minder zwavel dan de ordinaire stookolie) dat bovendien de consument helpt om te zuinger te consumeren. Aarzel niet om ons artikel over de voordelen en de eigenschappen van de stookolie extra te bekijken

En de stookolie van het type "Plus" ?

De stookolie standaard en de stookolie extra leunen aan de verwarming stookolie “plus” als ze een additief hoog-rendement bevatten. Het verschil tussen de twee is het oorspronkelijk zwavelgehalte van de stookolie; maar beiden bevatten het additief hoog rendement.

Welke stookolie kiezen?

Voor een lange levensduur van uw installatie en uw ketel te behouden is het ideaal om dezelfde soort mazout te behouden met hoog rendement.Deze heeft misschien een grotere kost…. Maar is het beter om te kiezen voor een goedkopere mazout of een duurdere mazout maar dat u helpt zuinigen op langere termijn?

vroeger werd stookolie extra verkozen voor de nieuwe generatie ketels door het lager verbruik en  de aanwezigheid van een laag zwavelgehalte. Sinds enkele jaren daalt de aanwezigheid van zwavel in de gewone mazout en is het verschil in zwavel minimum tussen de twee soorten mazout.

Mogen we zonder zorgen twee soorten mazout mengen in de tank ?

U moet uw tank vullen maar u twijfelt over de mazout dat u heeft gekozen tijdens de laatste vulling. Of u wilt een mazout van betere kwaliteit proberen om het verschil in rendement te zien ? Of uw wilt zuinigen en wenst terug over te schakelen op een klassieke mazout ?

Maar mogen we zonder zorgen twee verschillende soorten mazout mengen voor de goede werking van onze ketel en verwarming systeem ?

Ja ! U mag een andere soort mazout bestellen dan de vorige bestelling en die toevoegen in uw tank, zelfs als deze nog niet leeg is, in alle zekerheid. Want zoals eerder vermeld bevat de mazout extra (of mazout van betere kwaliteit) eigenschappen dat voor een beter rendement zorgt en een daling van uw verbruik. De basis van de mazout extra en de ordinaire mazout zijn identiek en er zijn dus geen negatieve interacties mogelijk tijdens de vermenging van deze twee soorten mazout.

U moet u enkel ervan bewust zijn als u twee verschillende kwaliteiten mengt het eindproduct in uw tank verdund wordt en dus ook zijn eigenschappen. De voordelen van een mazout van hogere kwaliteit zullen afnemen wanneer u er ordinaire mazout bijvoegt, proportioneel aan de hoeveelheid van elke soort mazout.

Schrijf u in op onze groepsaankoop en ontdek de onderhandelde prijzen voor elk mazouttype. Volledig gratis en vrijblijvend!

Neem deel aan de groepering in heel België