Net als de benzine en de bijproducten van de olie, kent de stookolie prijsschommelingen. De prijs van een liter stookolie kan verdubbelen in een maand tijd.
Meerdere factoren kunnen deze prijsschommelingen verklaren, waaronder economische, geopolitieke maar ook weerkundige factoren. Laten we dit eens verklaren.
Zoals wij konden opmerken in de splitsing van de stookolieprijs hebben de belastigen, accijnzen en andere sociale bijdragen weinig invloed op de prijsschommeling, hun variatie is zeer sporadisch en van weinig belang.
De belangrijkste factor is de oliekoers, deze schommelt volgens de speculatie op de beurs en de beslissingen van de producteren landen tijdens de bijeenkomsten van het OPEC (beslissen om meer of minder olie op de markt te brengen of beslissen over het sluiten of openen van nieuwe oliereserves).
De olieprijs wordt gekoppelt aan de dollar, bijgevolg wordt deze beïnvloed door de koers van deze vreemde munt en de wisselkoers ten opzichte van de euro. Die op zijn beurt de stookolieprijs beïnvloedt.
De olieproductie gebeurt in zeer precieze geografische zones en wordt dus beïnvloedt door politieke en geopolitieke evoluties in bepaalde regios. Een verandering van regering, een regionaal conflict en een nationaal onevenwicht, een nieuwe politieke economie, een wil van bepaalde landen om hernieuwbare bronnen te ontwikkelen … Al deze factoren gelinkt aan de geschiedenis en de politiek van een bepaalde regio gaan de olieprijs beïnvloeden.
De ontdekking van een nieuwe oliebron, soms in de meest uitzonderlijke gebieden en regios, beïnvloedt de olieprijs die vervolgens volgens vraag en aanbod wordt vastgesteld.
De stookolieprijs schommelt naargelang de seizoenen en volgt een neerwaartse tendens in de zomer, een periode waarin de vraag naar stookolie lager is. De gezinnen maken geen gebruik van stookolie tijdens de zomermaanden om de woning te verwarmen, maar toch hebben ze nood aan stookolie om het water te verwarmen. Deze daling van de vraag zorgt voor minder druk bij de leveranciers waarbij zij de prijs kunnen dalen voor de klant.
De stookolieprijs wordt dagelijks bepaald door de overheid, maar toch behouden de leveranciers een bepaalde vrijheid om hun verkoopprijs zelf vast te leggen. Zo kan een leverancier een commerciële korting aanbieden aan zijn klanten.
Iedere leverancier moet rekening houden met meerdere factoren om zijn definitieve stookolieprijs te bepalen :