Blog

Home > Mazout > Blog > Moet u ’s nachts de verwarming uitzetten om energie te besparen?

Moet u ’s nachts de verwarming uitzetten om energie te besparen?

Blog

Kost uw jaarlijkse stookolieverbruik u veel geld en bent u op zoek naar tips om de kosten te verlagen? Bent u misschien van plan om uw verwarming ’s nachts uit te schakelen? In tegenstelling tot wat logisch lijkt, is dit niet altijd een goed idee! Verklaring:

’s Nachts de verwarming helemaal uitzetten, is dit wel een goed idee?

Of uw woning nu goed geïsoleerd is of niet, ’s nachts de verwarming uitzetten is inderdaad een goede manier om energie te besparen. En afhankelijk van hoe goed uw huis geïsoleerd is, zullen de besparingen meer of minder groot zijn. Wat is het onderliggende principe?

  • Een goed geïsoleerde woning zal ‘s nachts minder warmte verliezen wanneer de verwarmingsketel wordt uitgeschakeld. De besparingen zullen dus beperkt zijn vermits het stookolieverbruik al lager ligt.
  • Een minder goed geïsoleerde woning zal ‘s nachts meer warmte verliezen wanneer de verwarmingsketel wordt uitgeschakeld. De besparingen zullen dus belangrijk zijn vermits het stookolieverbruik al hoger ligt.

Waarom niet de verwarming uitschakelen?

De verwarming volledig uitschakelen is echter niet aanbevolen om de volgende redenen:

  1. Vermijd vochtproblemen: het is aanbevolen om niet onder de limiet van 12 °C te gaan. Deze temperatuur komt namelijk overeen met het dauwpunt en stelt uw woning bloot aan condensatie.
  2. In geval van vorst: alvorens uw verwarming uit te schakelen, moet u ook rekening houden met mogelijke vorst. Als u uw verwarmingssysteem uitschakelt bij temperaturen onder nul, dan zal de vorst uw verwarmingsinstallatie beschadigen. Door in uw woning een minimumtemperatuur van 12 °C aan te houden, kunt u uw hele woning vorstvrij houden.
  3. Afhankelijk van uw comforttemperatuur: bent u bereid een bepaalde tijd te wachten voordat uw woning de gewenste temperatuur heeft bereikt? Als dat zo is, zet dan uw verwarming uit en programmeer hem voordat u opstaat.

Wat is de ideale temperatuur in een woning?

Vooraleer u de nachttemperatuur verlaagt, weet u wat de ideale temperatuur is voor de verschillende kamers in huis? Om uw stookolie niet te verspillen en toch uw thermisch comfort te behouden, raadt Groupasol u aan om uw woning op de volgende manier te verwarmen:

  • De kamers: voor volwassenen, ligt de ideale temperatuur om ’s nachts goed te herstellen tussen 16 en 18 °C. Een oververhitte kamer is slecht voor uw nachtelijke slaapkwaliteit. Wanneer de temperatuur te hoog is, zal uw slaap meer onrustig en verstoord zijn. Kinderen slapen ook beter in een koele kamer, met uitzondering van zuigelingen, voor wie de temperatuur niet onder 18 °C mag dalen.
  • De woonkamers: verwarmt u uw woonkamer en uw eetkamer tot 21 °C of meer? Weet dat u de temperatuur kunt verlagen tot 20 °C zonder aan comfort in te boeten. En 1 °C minder op de thermostaat komt overeen met een besparing van 7 % op uw stookolieverbruik!
  • De badkamer: u kunt de temperatuur in deze ruimte verhogen tot 22 °C, in functie van het geplande gebruik. Daarna kunt u deze ruimte zoals een woonkamer verwarmen.
  • De inkomhal, toiletten en gang: voor deze doorgangsplaatsen volstaat een temperatuur van 16 tot 17 °C.
Tot slot hangt dit ook allemaal af van het type ketel, het vermogen van uw verwarmingssysteem en het te verwarmen volume. Daarom bevelen wij ’s nachts in woonkamers een minimumtemperatuur van 16 °C aan om een goed compromis te vinden tussen thermisch comfort en energiebesparingen.
 

’s Nachts minder stookolie verbruiken: hoe pakt u dit aan?

Pas overdag de thermostaatkranen aan om elke kamer in uw huis meer of minder te verwarmen naargelang uw gewoonten en de ideale aanbevolen temperaturen. Voor ’s nachts kunt u natuurlijk nog steeds uw radiatoren handmatig aanpassen, maar de eenvoudigste oplossing is om te kiezen voor een thermostaat die is uitgerust met een verwarmingsprogrammeersysteem zoals bijvoorbeeld een nachtmodus.

3 andere tips om uw stookolieverbruik te verminderen

  1. Bij slecht geïsoleerde woningen is 10 tot 15 % van het warmteverlies te wijten aan de ramen. Vergeet dus niet om ’s nachts de gordijnen te sluiten en de rolluiken te laten zakken.
  2. Een ketel die elk jaar wordt onderhouden houdt zijn prestaties op het hoogste niveau en voorkomt stookolieverspilling. Vergeet ook niet om uw radiatoren één keer per jaar te ontluchten voor optimale prestaties.
  3. Het eerste advies om uw stookoliefactuur te verlagen, is eerst en vooral om niet teveel te betalen! Neem deel aan de groepsaankopen van Groupasol om uw stookolie tegen de beste prijs te verkrijgen.
 

Goed om te weten :

Dit weekend vindt er een nieuwe groepsaankoop plaats! Schrijf u in voor de gratis actie om zo op de hoogte te blijven van de prijzen die met de leveranciers zijn overeengekomen voor uw volgende stookoliebestelling.

Ontdek ook deze artikels om verder te gaan:

 

footer-article-12.jpg

Dit artikel delen:

Geef een reactie