Blog

Home > Mazout > Blog > Waardedaling van de euro: wat zijn de gevolgen voor de stookolieprijs?

Waardedaling van de euro: wat zijn de gevolgen voor de stookolieprijs?

Blog
  •   Leestijd : 2 minuten
  •   Gepubliceerd op : 3 augustus 2022

Sinds de euro in 2002 in omloop werd gebracht is dit nog nooit gebeurd. De waarde van de euro is gedaald tot op het punt dat hij gelijk staat aan de dollar! Wat is het effect op uw stookoliebestelling? 

 

Verleden jaar, op 2 augustus 2021, was de euro 1,19 dollar waard. Vandaag is hij echter 1,02 dollar waard, wat overeenkomt met een waardevermindering van 14,2%! De daling van de euro wordt voornamelijk veroorzaakt door de inflatie in verschillende landen, waaronder België. In reactie op deze inflatie besloot de Amerikaanse Federal Reserve haar rentetarieven te verhogen. Helaas heeft de Europese Centrale Bank dit voorbeeld niet meteen gevolgd. Bijgevolg is het momenteel aantrekkelijker voor een belegger om te kiezen voor Amerikaanse staatsobligaties dan voor Europese obligaties. Door dit fenomeen, daalt de waarde van de euro.

  

Zwakke euro, dure olie

Op de internationale markten wordt Brent-olie aangekocht in dollars. Dat is haar referentievaluta. Wij, Europeanen, moeten dus onze euro's in dollars omzetten om olie aan te kopen. Op het moment dat de euro in waarde daalt, hebben we meer euro's nodig om olie te kopen. En kost het ons meer geld.

Nemen we het voorbeeld van 7 juli 2008, toen ruwe Brent-olie een recordhoogte van 147,5 dollar per vat bereikte. Op die dag bedroeg de wisselkoers 1,57 dollar voor 1 euro. Datzelfde vat kostte dus 94 euro. Ter vergelijking: vandaag is een vat momenteel 32,2% minder waard, namelijk 100 dollar. Een Europeaan moet vandaag echter meer betalen dan in 2008 om een vat aan te schaffen, namelijk 98 euro. Met andere woorden, vandaag kost een vat meer voor een Belg dan in 2008, toen de olie het duurst was in de geschiedenis. Aangezien stookolie uit aardolie wordt geraffineerd, drijft de waardedaling van de euro de prijs van stookolie op.

 

 

Andere factoren die momenteel de prijs van stookolie beïnvloeden  

  • China: dit land is een van de grootste olieverbruikers ter wereld. Hierdoor genereert het land een grote vraag op de internationale markt. Dit betekent dat de olieprijs, afhankelijk van het niveau van zijn economische activiteit, naar boven of naar beneden zal worden beïnvloed. De Chinese vraag naar zwart goud is de laatste maanden gedaald als gevolg van nieuwe COVID-19-besmettingsgolven. De laatste weken heeft het land de gezondheidsbeperkingen geleidelijk aan opgeheven omdat de besmettingsgraad is afgenomen. De vraag neemt dus toe, maar minder dan de markt verwachtte.
  • Het conflict in Oekraïne: de inval van Rusland op een deel van het grondgebied van Oekraïne heeft ook gevolgen op de olieprijzen. Rusland is één van de grootste olie-exporteurs ter wereld. De sancties van de Europese Unie ten opzichte van de export van dit land hebben het aanbod verminderd en de markten verontrust. De prijs per vat wordt dus ook opgedreven.

 

Paradoxaal genoeg daalt de prijs van stookolie

In tegenstelling tot de huidige ongunstige context voor prijsverlagingen is de officiële prijs van stookolie op 3 augustus 2022 met 87 euro per 1000 liter gedaald. Deze tendens zal zich op 4 augustus 2022 voortzetten met een verdere daling van 16,5 euro. De redenen voor deze tendens zijn onder meer de vrees voor een recessie en het feit dat de Chinese vraag niet het verwachte niveau bereikt.
Hoewel de evolutie van de stookolieprijs zeer volatiel blijft en moeilijk te voorzien is, zal het in de gaten houden van de evolutie van de stookolieprijs en het op de hoogte blijven van de bijkomende kortingen die we bekomen dankzij onze wekelijkse groepsaankopen, u toelaten uw bestelling te plaatsen aan een interessant tarief en bovendien, krijgt u nog een mooie korting op de koop toe!

 

Goed om te weten :

Dit weekend vindt er een nieuwe groepsaankoop plaats! Schrijf u in voor de gratis actie om zo op de hoogte te blijven van de prijzen die met de leveranciers zijn overeengekomen voor uw volgende stookoliebestelling.

Ontdek ook deze artikels om verder te gaan:

 

footer-article-12.jpg

Dit artikel delen:

Geef een reactie