Blog

Home > Mazout > Blog > De verbranding van uw stookolieketel optimaliseren: waarom en hoe?

De verbranding van uw stookolieketel optimaliseren: waarom en hoe?

Blog
  •   Leestijd : 2 minuten
  •   Gepubliceerd op : 18 juli 2022
  •   Bijgewerkt op : 27 juni 2023

Wilt u het thermische comfort van uw woning verbeteren en tegelijkertijd geld besparen? Dan kunt u best de verbranding van uw stookolieketel optimaliseren. Want bij een volledige verbranding van de stookolie behaalt u het beste rendement met uw ketel. En dankzij een beter rendement kunt u ook uw verwarmingsfactuur doen zakken. Het Groupasol-team geeft u advies over hoe u de verbranding van uw ketel kunt optimaliseren. 
  

Wat is de verbranding? 

De werking van een stookolieketel is gebaseerd op de verbranding van stookolie. Verbranding is een verschijnsel dat optreedt wanneer stookolie tot een bepaalde temperatuur wordt verhit en daarna in contact komt met zuurstof. Bij deze chemische reactie komt er warmte vrij. Deze warmte wordt gebruikt om het radiatorcircuit te verwarmen, maar kan ook dienen om het water te verwarmen dat u dagelijks gebruikt.  

 

Waarom is dit belangrijk ?

U stelt zich terecht de vraag waarom het zo belangrijk is om de verbranding van uw ketel te optimaliseren? Daar zijn twee redenen voor. De eerste reden is ervoor te zorgen dat uw ketel zo efficiënt mogelijk werkt. Want, hoe beter uw rendement, hoe hoger de besparing op uw verwarmingsfactuur. De tweede reden is om te voorkomen dat uw ketel te snel verstopt raakt. Vervuiling kan een reden tot storingen zijn en verkort bovendien de levensduur van uw ketel.
 

Hoe kunt u de verbranding van uw ketel optimaliseren

Er bestaan verschillende manieren om de verbranding van uw ketel te optimaliseren. Voor sommigen dient u beroep te doen op een vakman.

1.Kies een stookolie van hoge kwaliteit

Door een stookolie van hoge kwaliteit te kiezen, zoals hoog-rendement stookolie, kunt u de verbranding van uw ketel verbeteren. De kwaliteit van de verbranding wordt beïnvloed door de kwaliteit van de gekozen stookolie. Stookolie van slechte kwaliteit leidt tot onvolledige verbranding. In dat geval zal u te kampen hebben met overconsumptie, wat nefast is voor uw portemonnee. Hoog-rendement stookolie bevat additieven die de verbranding optimaliseren. 
Bij de groepsaankopen van Groupasol, kunt u kiezen voor stookolie hoog-rendement.
 

2.Controleer uw brander

De brander is het onderdeel van uw ketel dat lucht (zuurstof) en stookolie in de juiste verhoudingen mengt. Het is belangrijk om uw brander te controleren. De brander beïnvloedt de prestaties en het rendement van uw ketel. Een slecht onderhouden brander heeft een impact op het verbrandingsproces en kan leiden tot overconsumptie en verstopping. Naast het verbrandingsaspect kan een niet-onderhouden brander ook gevolgen hebben voor de veiligheid.
Daarom is het aanbevolen dat de brander zich in goede staat bevindt om zo de verbranding van uw ketel te optimaliseren.
Tijdens het verplichte jaarlijks onderhoud van uw ketel, zal een vakman de goede werking van de brander nakijken.   
 

3.Zorg ervoor dat het mondstuk goed werkt

De brander en het mondstuk zijn onafscheidelijk. De ene kan niet van de andere worden gescheiden. Het mondstuk bevindt zich in de brander. Het mondstuk spuit de stookolie in kleine druppeltjes in de ketel. Zonder een perfect werkend mondstuk is het onmogelijk om uw ketel te gebruiken. Het wordt daarom aanbevolen het mondstuk om de 2 jaar te vervangen. Nogmaals, de controle, en in sommige gevallen de vervanging van het mondstuk, kan door een vakman worden uitgevoerd tijdens het verplichte jaarlijkse onderhoud van uw ketel.

4.Controleer de luchttoevoer

Zoals eerder vermeld, ontstaat de warmte die tijdens de verbranding vrijkomt door een mengsel van stookolie en lucht. Voor een optimale verbranding is het dus noodzakelijk dat er voldoende lucht wordt aangevoerd. Om u daarvan te vergewissen, controleert u best of de ventilator van de ketel in perfecte staat verkeert.
 

5.Controleer of uw pomp perfect werkt

Terwijl de ventilator voor de luchttoevoer zorgt, zal de pomp de ketel van stookolie voorzien. Een efficiënte pomp zorgt voor een goede stookoliecirculatie en daardoor ook voor een optimale verbranding.
 

6.Inspecteer de koolmonoxide- en kooldioxideniveaus

Lijken de scheikundelessen al lang verleden tijd? Geen paniek, Groupasol zal uw geheugen opfrissen. Koolmonoxide (CO) is een kleur- en reukloos gas. Het is het resultaat van onvolledige verbranding. Kooldioxide (CO2) is op zijn beurt het resultaat van volledige verbranding. CO is afkomstig van slecht onderhouden of slecht functionerende verbrandingstoestellen. Koolmonoxidevergiftiging was in 2020 verantwoordelijk voor 855 sterfgevallen. Afgezien van de veiligheid heeft het CO2-niveau een directe impact op de kwaliteit van de verbranding. De verwarmingsdeskundige zal deze niveaus bestuderen en bundelen in het onderhoudscertificaat van uw verwarmingsketel.

 

Goed om te weten :

Dit weekend vindt er een nieuwe groepsaankoop plaats! Schrijf u in voor de gratis actie om zo op de hoogte te blijven van de prijzen die met de leveranciers zijn overeengekomen voor uw volgende stookoliebestelling.

Ontdek ook deze artikels om verder te gaan:

 

footer-article-12.jpg

Dit artikel delen:

Geef een reactie