Blog

Home > Mazout > Blog > Wat is het gemiddelde stookolieverbruik van een Belgisch gezin?

Wat is het gemiddelde stookolieverbruik van een Belgisch gezin?

Blog
  •   Leestijd : 3 minuten
  •   Gepubliceerd op: 16 februari 2021
  •   Bijgewerkt op: 14 maart 2024

Ligt het stookolieverbruik van uw woning extreem hoog? Terwijl u misschien denkt weinig te verbruiken. Hoe kunt u er zeker van zijn? De energiebehoeften van een woning hangen af van de indeling, de isolatie, de prestaties van haar verwarmingssysteem en uw levensstijl. Groupasol helpt u om uw verbruiksniveau te bepalen en om de punten te identificeren waaraan u kunt werken om energie te besparen.

Het gemiddelde stookolieverbruik van onze groep solidaire kopers

Hoeveel verbruikt een stookolieketel gemiddeld? Deze vraag zullen velen onder u zich stellen om uw persoonlijk verbruik te vergelijken met een gemiddeld verbruik. Houd er echter rekening mee dat deze berekening van talrijke factoren afhangt. Hier volgen als richtlijn de gemiddelden van de deelnemers aan de groepsaankopen voor stookolie die we elke week organiseren:

  1. In België bedraagt het gemiddelde jaarlijkse energieverbruik voor verwarming 21.000 kWh. 1 liter stookolie komt overeen met een verbruik van 10 kWh, het gemiddelde jaarlijkse volume stookolie is gelijk aan 2100 liter.
  2. In 2024, tegen de prijs van de laatste groepsaankoop, kostte 2100 liter stookolie gemiddeld  1898,4 voor de deelnemers aan onze acties. Dit tarief hangt natuurlijk af van de periode waarin de stookolie werd aangekocht, vermits de prijs van stookolie sterk varieert met de tijd.

Op basis van deze gemiddelden, denkt u dat uw verbruik buitensporig is of dat u te veel heeft betaald voor uw stookolie?

Om minder te betalen voor uw stookolie, kunt u gratis en vrijblijvend deelnemen aan onze wekelijkse groepsaankopen voor stookolie. Ontdek uw mogelijke besparingen en bestel uw stookolie aan deze prijs:


Voor u hebben we in dit artikel de juiste werkwijze uitgestippeld waarmee u uw kansen kunt vergroten om de beste prijs voor stookolie te verkrijgen.

Uw stookolieverbruik is extreem hoog

Bent u op basis van deze gemiddelden van mening dat uw stookolieverbruik waarschijnlijk te hoog ligt? Laten we dan elk punt overlopen en de elementen identificeren met een potentiële negatieve invloed op uw stookolieverbruik alsook bepalen hoe u dit kunt verhelpen.

De indeling van uw woning

De grootte, de indeling van de ruimtes en de samenstelling van de vertrekken zullen van woning tot woning verschillen, evenals de behoefte aan stookolie.

  •  Hoe meer vertrekken er zijn en hoe hoger het aantal m² per vertrek, hoe meer de verwarmingsketel zal verbruiken om de gewenste temperatuur te bereiken. Hierbij is de hoogte van het plafond een belangrijk criterium waarmee rekening dient te worden gehouden om het verbruik te berekenen.
  •  Verwarm enkel de woonvertrekken tot een comfortabele temperatuur en sluit de deuren om warmteverlies te voorkomen. Op deze manier kunt u veel m2 en dus stookolie besparen.

De isolatie

Het is geen geheim dat een slecht geïsoleerde woning meer stookolie verbruikt.

  •  Slechte isolatie is energie-intensief omdat de warme lucht niet wordt beschermd tegen de koude van buitenaf. Volgende belangrijke elementen dient men te isoleren:
  • Het dak: het dak alleen al vertegenwoordigt 25 tot 30 % van het energieverlies.
  • De muren: een slechte isolatie kan een verlies tot 25 % met zich meebrengen.
  • De ramen: gemiddeld is 13 % van het warmteverlies te wijten aan slecht geïsoleerde ramen.
  • De vloer: u kunt tussen 7 en 10 % warmteverlies ondervinden als de vloer slecht geïsoleerd is.
  •  In België, zijn 80 % van de woningen meer dan 30 jaar oud en slecht geïsoleerd. Is dit ook het geval voor uw woning? Doe een beroep op een deskundige die een energiebalans voor u kan opmaken en passende oplossingen kan voorstellen. De uitvoering van deze werkzaamheden zal het comfort verbeteren op vlak van koudegevoel, tocht, vochtigheid of droogte. Uw woning zal haar warmte beter behouden en uw radiatoren zullen niet langer op volle toeren draaien om het verlies van warmte aan de buitenlucht te compenseren.

De prestaties van de verwarmingsinstallatie

Overmatig stookolieverbruik kan de oorzaak zijn van een slecht functionerend verwarmingssysteem.

  •  Het gebrek aan onderhoud van de installatie, de veroudering van de ketel, de leidingen of de tank kunnen na verloop van tijd rendementsverliezen, defecten of zelfs olielekken veroorzaken.

Hierbij vindt u de meest voorkomende oorzaken die uw stookolieverbruik kunnen beïnvloeden:

  • Het gebrek aan onderhoud of de slechte afstelling van de verbranding van de ketel
  • Een verouderde ketel waarvan het basisrendement na verloop van tijd met 90 % is afgenomen
  • Een lek in de tank of in de stookolietoevoerleiding
  •  Onderhoud dus uw ketel om verzekerd te zijn van diens goede werking! Bovendien is de keuring door een erkend technieker een jaarlijkse verplichting. Indien uw ketel ouder wordt, kunt u kiezen voor een condensatieketel om een rendement van 100 % te halen. Technologieën evolueren elk jaar en u zult versteld staan van het verschil op uw jaarlijkse factuur.

Uw consumptiegewoonten

De temperatuur van uw woning is belangrijk in termen van verbruik. De samenstelling van uw gezin en uw levensstijl zullen de balans ook doen omslaan.

  •  Verwarmt u uw woning tot meer dan 20 °C? De aanbevolen temperatuur die u thermisch comfort garandeert ligt op 19 °C. Elke graad extra verhoogt uw verbruik met 7 %.

Wilt u op de hoogte blijven van de evolutie van de prijs van stookolie en onze goede deals?

Schrijf u in op de Groupasol nieuwsbrief en u mist niets!
 

Goed om te weten :

Dit weekend vindt er een nieuwe groepsaankoop plaats! Schrijf u in voor de gratis actie om zo op de hoogte te blijven van de prijzen die met de leveranciers zijn overeengekomen voor uw volgende stookoliebestelling.

Ontdek ook deze artikels om verder te gaan:

 

footer-article-12.jpg

Dit artikel delen:

Geef een reactie