Blog

Home > Mazout > Blog > Waarom uw radiatoren ontluchten en hoe te werk gaan?

Waarom uw radiatoren ontluchten en hoe te werk gaan?

Blog
  •   Leestijd : 3 minuten
  •   Gepubliceerd op: 23 maart 2021
  •   Bijgewerkt op: 02 augustus 2023

Uw verwarmingsketel draait op volle toeren en toch heeft u het koud? Heeft u de indruk dat de radiatoren niet veel warmte afgeven? Zijn ze soms luidruchtig? En wat als de oplossing erin bestond de radiatoren in uw verwarmingssysteem te ontluchten?

Waarom een radiator ontluchten?

Het ontluchten van de radiatoren heeft een positief effect op het rendement van uw centrale verwarming. Maar hoe gaat dit te werk?

Een verwarmingsketel heeft als missie om het water in het verwarmingscircuit op te warmen. De circulatiepomp stuurt vervolgens het warme water door de leidingen naar de radiatoren. Met dit verwarmde water kunnen de radiatoren de warmte uitstralen. Maar na verloop van tijd vormen en verzamelen er zich kleine luchtbelletjes in uw radiatoren. De warmtetransmissie wordt echter sterk vertraagd wanneer lucht de plaats van water inneemt.

Om dit fenomeen tegen te gaan, werden de radiatoren ontworpen om de lucht af te voeren en zo een optimale verwarming van uw huis te garanderen.

Wanneer een radiator ontluchten?

In het begin van de herfst, net voordat u uw verwarmingsketel terug opstart, is het meest interessante moment om de radiatoren te ontluchten. Deze preventieve ontluchting dient elk jaar te worden uitgevoerd. Als u uw radiatoren nog niet heeft ontlucht, dan kunt u dit natuurlijk nu ook nog doen.

Hoe weet u of het nodig is om uw radiatoren te ontluchten?

Buiten de jaarlijkse ontluchtingsbeurt raden we u ook nog aan om deze handeling telkens te herhalen wanneer:

  1. een radiator veel lawaai maakt: de luchtbellen in uw installatie circuleren doorheen de leidingen en ook binnen in de radiatoren. Deze luchtcirculatie maakt een karakteristiek geluid. Als uw radiatoren lawaai maken, denk er dan aan om ze te ontluchten.
  2. de warmte van een radiator niet uniform is: lijkt de ene radiator kouder te zijn dan de andere? Voelt hij koeler aan de bovenkant dan aan de onderkant? Dit zou een belletje moeten doen rinkelen!
  3. de ene radiator kouder aanvoelt dan de andere: merkt u dat het rendement van de warmteproductie in een kamer van het huis daalt? Misschien kan het ontluchten van de radiator een oplossing bieden.

Hoe een radiator ontluchten?

U hoeft geen geweldige klusjesman te zijn om uw radiatoren te ontluchten! Deze handeling is vrij eenvoudig.

Ten eerste, dient u volgend materiaal te voorzien:

  1. Een ontluchtingsleutel: deze kleine vlindervormige sleutel wordt gebruikt om de schroef aan de bovenkant van de radiator, tegenovergesteld aan de aankomst van de leidingen, los te schroeven. Indien u er geen heeft, dan kunt u er een kopen bij de doe-het-zelfwinkels. Als de ontluchtingsschroef een groef heeft, dan kunt u ook een platte schroevendraaier gebruiken. Het is in ieder geval niet aanbevolen om een tang te gebruiken. U loopt het risico om de omtrek van de schroef te beschadigen waarbij u misschien de ontluchtingsschroef in een later stadium niet meer goed kunt sluiten of openen.
  2. Een paar handschoenen, een kleine emmer en een handdoek: op het moment van ontluchten kan het overtollige water samen met de lucht ontsnappen. Het water in de radiatoren kan erg warm en vuil zijn. Met deze beschermingsmiddelen voorkomt u dat u zichzelf verbrandt of uw huis of uzelf bevuilt.

Wanneer u de juiste middelen bij elkaar hebt verzameld, welke stappen dient u dan te ondernemen om uw radiatoren te ontluchten?

Infographie-article-8-1536x864bb.jpg

Moet ik de verwarming helemaal uitzetten om de radiatoren te ontluchten?

Ja! We raden u aan een goed uur te wachten tot het water in uw verwarmingsinstallatie is afgekoeld. Door een beetje geduld aan de dag te leggen kunt u brandwonden vermijden.

Voelen de radiatoren koud aan? U kunt het ontluchten beginnen. Maar welke radiator begint u best?

Mocht uw woning meerdere verdiepingen tellen, dan begint u altijd met de laagst gelegen radiator. Aangezien lucht van nature de neiging heeft te stijgen, kunt u er best voor zorgen dat er geen lucht meer over is wanneer u de laatste radiator ontlucht die verondersteld wordt het meeste lucht te bevatten. Let op, alleen de radiatoren op de bovenste verdiepingen ontluchten (waar de lucht zich het meest ophoopt) is echter niet voldoende. Want deze kunnen zich weer met lucht vullen zodra u de circulatiepomp heropstart, waarbij de overgebleven lucht van de onderste verdiepingen wordt opgezogen.

Voor gelijkvloerse woningen begint u eerst met de radiator van uw verwarmingssysteem die het dichtst bij de ketel ligt.
Wanneer u voor de eerste radiator staat, sluit u eerst de thermostaatkraan, plaatst u vervolgens een emmer onder de ontluchter terwijl u uw handdoek bij de hand houdt. Schroef voorzichtig de ontluchter los om de lucht te laten ontsnappen.

Advies van Groupasol: In de loop der jaren ontstaat er corrosie in de radiatoren. Het water in de radiatoren is zwart en heel vuil. We raden u aan om uw muur te beschermen en om geleidelijk de ontluchter te openen om zo eventuele spatten te voorkomen.

Hoort u een fluitend geluid? Dat is een goed teken!

Dit betekent dat er lucht uit de radiator ontsnapt. Wanneer het gefluit verdwijnt en er continu water uitkomt, kunt u de ontluchter sluiten.

Herhaal nu deze handeling voor elke radiator. Controleer ten slotte, voordat u het systeem heropstart, de druk op de ketel zoals aangegeven op de meter. Deze moet zich tussen 1,5 en 2 bar bevinden. Voeg indien nodig water toe aan het circuit om de druk te verhogen.

Voorzorgsmaatregel: merkt u waterlekken op of kunt u de radiatoren niet volledig ontluchten? In het geval van een lek, raden wij u aan om een professional in te schakelen.

Een goede oefening voor uw portefeuille

Zoals u hebt begrepen, is het heel eenvoudig om uw radiatoren zelf te ontluchten en op deze manier de energiekosten van uw woning te verminderen omdat de ketel minder lang moet draaien om het huis te verwarmen. Een slecht werkend verwarmingssysteem gaat gepaard met een ketel die te veel verbruikt en kosten die de spuigaten uitlopen.

Een andere goede manier om geld te besparen is om deel te nemen aan de groepsaankopen voor stookolie!

 

Goed om te weten :

Dit weekend vindt er een nieuwe groepsaankoop plaats! Schrijf u in voor de gratis actie om zo op de hoogte te blijven van de prijzen die met de leveranciers zijn overeengekomen voor uw volgende stookoliebestelling.

Ontdek ook deze artikels om verder te gaan:

 

footer-article-12.jpg

Dit artikel delen:

Geef een reactie