Blog

Home > Mazout > Blog > Astma en allergieën: het belang van een goede verwarming

Astma en allergieën: het belang van een goede verwarming

Blog
  •   Leestijd : 4 minuten
  •   Gepubliceerd op : 19 november 2018
  •   Bijgewerkt op : 22 mei 2024

Het mooie weer is terug in het land en dat is goed nieuws! Maar dit is niet voor iedereen het geval. Met lenteweer gaat ook gepaard met de terugkeer van alle allergierisico's. Indien u gevoelig bent voor astma of allergieën, dan speelt uw verwarmingssysteem een belangrijke rol bij de ontwikkeling van deze aandoeningen. De verklaring ervan leest u hier: 
 

Wat is astma nu juist? 

Hier volgt de definitie van de vzw Fonds des Affections Respiratoires (Fonds voor ademhalingsstoornissen): ‘Astma is het gevolg van een chronische ontsteking van de luchtwegen, waardoor deze gevoeliger worden, we spreken hierbij over bronchiale hyperactiviteit. Bij contact met bepaalde irriterende stoffen vernauwen de bronchiën zich als gevolg van verschillende verschijnselen: een oedeem van de longwand, een toename van de slijmafscheiding en het samentrekken van de spieren. Deze bronchiale obstructie, die soms brutaal optreedt, is omkeerbaar.’
 

Astma en allergieën zijn wijdverspreide aandoeningen in België

De vereniging schat dat 4 tot 7 % van de volwassenen en 9 tot 14 % van de kinderen aan astma lijdt. Deze chronische ziekte manifesteert zich door symptomen zoals ademhalingsmoeilijkheden ten gevolge van een ontsteking van de bronchiën en kan ook verergerd worden door een omgevingslucht met veel stof of een onaangepaste vochtigheidsgraad.
En bovendien heeft 30 tot 40% van de Belgen last van seizoensgebonden allergieën!
 

Voorkom astma en allergieën en kies uw verwarmingssysteem zorgvuldig

Om fit te blijven, moeten mensen die aan astma lijden of allergische aanvallen hebben hun levensstijl aanpassen om mogelijke allergenen en luchtverontreiniging te vermijden. Omdat we het grootste deel van onze tijd thuis doorbrengen, en tegenwoordig is dit zelfs nog meer door de evolutie van het telewerken, is het zeer belangrijk om uw verwarmings- en ventilatiesystemen goed te beheren.

 

Welke energie kiest u nu best? 

Of u zich nu verwarmt met elektriciteit, olie, gas, hout of pellets, het maakt niet uit welke energie u gebruikt, zolang u maar over de juiste installatie beschikt.

Het belangrijkste is ervoor te zorgen dat de lucht gezond blijft. Vermijd daarom oude verwarmingssystemen met ventilatorconvectoren. Deze verspreiden immers stof en drogen de lucht uit. De droge lucht die uit onze verwarmingssystemen wordt geblazen, verergert de ademhalingsproblemen nog meer. 

Bovendien is het aanbevolen om het huis gelijkmatig te verwarmen om zo koude muren te vermijden waarop zich condens en vervolgens schimmel kunnen vormen.

 

Beheer van de luchtvochtigheid

Wanneer u er eenmaal voor hebt gezorgd dat de lucht in de kamer geen koolmonoxide, stof en deeltjes meer bevat, dient u ook nog eens de luchtvochtigheid te regelen. De ideale luchtvochtigheidsgraad ligt tussen 30 en 50 %.

Tijdens de winter, wanneer uw verwarming constant aan staat, droogt de lucht gemakkelijker uit. Onder een drempel van 30 % vochtigheid kunnen virussen zich gemakkelijker verspreiden en kan de droge lucht longirritaties en mogelijks ook astma-aanvallen veroorzaken. Anderzijds is een vochtigheidsgraad van meer dan 60 % bevorderlijk voor de ontwikkeling van schimmels, stofmijt en andere parasieten die allergieën veroorzaken.

U kunt de vochtigheidsgraad heel gemakkelijk meten door een hygrometer aan te schaffen (verkrijgbaar in doe-het-zelfzaken voor slechts € 10).

Het optreden van astma-aanvallen of allergieën kan dus worden verminderd door eenvoudig de vochtigheidsgraad in de lucht te controleren.
 

De verluchting

Om in een gezond huis te wonen moet er voldoende lucht circuleren. Zo kunnen vocht en allergenen worden afgevoerd. Indien u last heeft van pollenallergie, dan verlucht u best uw huis 's morgens vroeg. Zo vermijdt u het contact met het stuifmeel dat zich verplaatst met de warme luchtbewegingen, die overdag frequenter zijn.
Een andere mogelijkheid houdt in om te kiezen voor Gecontroleerde Mechanische Ventilatie (VMC). Dankzij deze toestellen kunt u de ventilatie van uw woning combineren met een gecontroleerde energiefactuur, vooral in de winter. Er bestaan verschillende soorten ventilatiesystemen:

  • De vochtgevoelige VMC met enkele luchtstroom: dit systeem past zijn luchtstroom aan de vochtigheidsgraad van de ruimte aan.
  • VMC met dubbele stroming: deze verwarmt de nieuwe lucht door de warmte van de uitgaande lucht terug te winnen en is uitgerust met een filter die de inbreng van pollen en andere externe verontreinigende stoffen vermijdt.

Er bestaat nog een derde oplossing voor mensen die aan astma en allergieën lijden: airconditioning. Airconditioners zijn immers uitgerust met een actief filtratiesysteem. De geurverdrijvende en elektrostatische filters zuiveren de lucht van deeltjes en garanderen een gezonde lucht in huis.

Gezonde lucht voor iedereen

Ongeacht uw verwarmingssysteem en ongeacht of u al dan niet allergisch bent, aarzel dan niet om te controleren of de lucht die in uw woning circuleert gezond is voor uw gezin. Dit begint met een inspectie van uw verwarmingstoestellen. Kijk eerst na of uw toestel wel correct is geïnstalleerd en geen koolmonoxide (CO) uitstoot. Dit ontstaat bij verbranding in een slecht onderhouden toestel en kan ernstige vergiftigingen veroorzaken.
Of u nu astmapatiënt bent of niet, de vuistregel is dat u uw verwarmingstoestellen regelmatig moet onderhouden. Dankzij dit jaarlijkse verplichte onderhoud, behoudt uw toestel tevens zijn goede prestaties en bespaart u bovendien ook nog eens op het verbruik.

 

Goed om te weten :

Dit weekend vindt er een nieuwe groepsaankoop plaats! Schrijf u in voor de gratis actie om zo op de hoogte te blijven van de prijzen die met de leveranciers zijn overeengekomen voor uw volgende stookoliebestelling.

Ontdek ook deze artikels om verder te gaan:

 

footer-article-12.jpg

Dit artikel delen:

Geef een reactie