Blog

Home > Mazout > Blog > Hoeveel kost het onderhoud van een stookolieketel?

Hoeveel kost het onderhoud van een stookolieketel?

Blog

1.    Wettelijke verplichting in heel België

Of het nu Wallonië, Vlaanderen of Brussel is, de wetgeving verplicht u om regelmatig uw verwarmingsinstallatie te onderhouden. Voor verwarmingsketels op stookolie, dient u jaarlijks een inspectie te laten uitvoeren door een erkend technicus vloeibare brandstof. Na de inspectie zullen zij u een certificaat uitreiken. Ofwel verklaart dit document dat uw ketel in orde is, ofwel lijst het de taken op die tijdens een toekomstig onderhoud moeten worden uitgevoerd. In sommige ongelukkige gevallen kan de installatie zelfs buiten gebruik worden gesteld tot de noodzakelijke reparaties uitgevoerd werden. Voor Vlaanderen en Wallonië moet dit certificaat 2 jaar bewaard worden. Voor Brussel is dit gedurende 5 jaar.

Ons advies: indien dit niet rechtstreeks wordt aangeboden, vraag dan bij uw jaarlijkse keuring om het onderhoud van uw ketel! Buiten het feit dat u zich zo aan de wet houdt, bespaart u bovendien ook nog eens tijd en geld.

2.     Hoeveel kost het onderhoud van een stookolieketel? 

Na analyse van de huidige tarieven, stellen we vast dat de prijs van een onderhoud begint vanaf € 120 en kan oplopen tot € 230. Wat verklaart nu deze prijsschommeling, en soms zelfs prijsverdubbeling? Verschillende factoren spelen hierin een rol. Kies in eerste instantie de juiste dienstverlener uit. Want zij hanteren verschillende prijzen, zowel op vlak van onderhoud als voor optionele interventies. Bij sommige dienstverleners geldt er een prijsverschil indien u over een traditionele ketel of een condensatieketel beschikt.

De staat van onderhoud van uw ketel is ook belangrijk. Indien uw stookolieketel in het verleden slecht werd onderhouden, dient u zich te verwachten aan een stijging van de arbeidskosten. Naargelang de behoeften, kunnen er nog supplementen nodig zijn voor het herstel van het rendement van uw installatie, zoals het vervangen van een filter of de sproeier.

3. Wat zijn in 2020 de marktprijzen voor het onderhoud van uw stookolieketel?

 
204€-2.png

6 % BTW?

De BTW bedraagt 6 % voor privéwoningen ouder dan 10 jaar waarvan het onderhoud wordt uitgevoerd door een erkend technicus. In de andere gevallen wordt er 21 % BTW toegepast.

4.   Het onderhandelde aanbod door uw goedkoopste energie-expert

Het kan soms wat tijd vergen om te onderzoeken welke leverancier een kwaliteitsvol onderhoud kan uitvoeren aan de juiste prijs. En net om die reden zal Groupasol dit voor u uitdokteren! Ons team onderhandelt voor u in heel België de beste prijzen voor een volledig onderhoud. Wanneer ze bij u langskomen, zullen onze partnertechnici de volgende zaken uitvoeren:

  • Reinigen en afstellen van de brander
  • Reinigen van het verwarmingselement
  • Vegen van de schoorsteen vanaf de onderkant
  • Vervangen van de oliefilter
  • Vervangen van de sproeier indien nodig
  • Controleren van de veiligheidsvoorzieningen van de ketel
  • Verbrandingstest
  • Uitreiken van het wettelijk vereiste reinigings- en verbrandingscertificaat

In functie van de behoeften, zullen de technici u voorstellen om de filter of de sproeier optioneel te vervangen om zo terug een optimaal rendement uit uw stookolieketel te behalen.

Bij Groupasol zijn er geen verrassingen op het moment van de afrekening. Er wordt geen enkele meerkost aangerekend voor de afgelegde kilometers en de tarieven liggen vast.

Ons partnernetwerk over heel België

 

 
 
 
Dit artikel delen:

Geef een reactie