Blog

Home > Mazout > Blog > Heeft u antivries nodig voor uw stookolie?

Heeft u antivries nodig voor uw stookolie?

Blog
  •   Leestijd : 3 minuten
  •   Gepubliceerd op: 4 december 2020
  •   Bijgewerkt op: 23 oktober 2023

Stookolie kan bevriezen. Wist u dat? Afhankelijk van waar u woont en van waar uw stookolietank en leidingen zich bevinden, dient u antivries toe te voegen aan uw stookoliebestelling om zo onaangename verrassingen te voorkomen in de koudste maanden van de komende winter.

Wat zijn de gevolgen als uw stookolie zou bevriezen?

Wanneer de stookolie bevriest, dan heeft het zijn stollingspunt, ook wel bekend als ‘troebelingspunt’, bereikt. In deze toestand is uw brandstof minder vloeibaar. Hierdoor wordt de stookolie dikker en stroomt deze minder gemakkelijk door de leidingen die het van de stookolietank naar de ketel vervoeren. En wanneer de stookolie op bestemming aankomt, dan verloopt de verbranding ook nog eens minder goed dan gewoonlijk. In het ergste geval, indien de stookolie volledig zou bevriezen in de leidingen van uw verwarmingsinstallatie, dan heeft de verwarmingsketel geen brandstof meer om te verbranden en om uw huis te verwarmen.

Hoe weet u of u antivries dient te voorzien voor uw verwarmingsinstallatie?

Om erachter te komen, dient u zichzelf de volgende vragen te stellen:

  1. Woont u in een regio die gevoeliger is voor negatieve temperaturen?
  2. Waar bevindt de stookolietank zich? Alleen de stookolie die in een bovengrondse tank wordt opgeslagen kan bevriezen. Onder de grond zakt de temperatuur immers zelden onder de 0 °C-markering. Het werkelijke vorstprobleem bevindt zich ter hoogte van de leidingen die de stookolietank met de ketel verbinden.
  3. Waar liggen de verschillende leidingen van het verwarmingssysteem? Als deze zich buiten bevinden en niet geïsoleerd zijn met een isolerend omhulsel, kan de stookolie bevriezen. Wanneer de stookolie bevriest, dan wordt deze niet meer meegezogen in de stookolieketel en zal de ketel stoppen met functioneren.

Voeg antivries toe in functie van het type stookolie dat u kiest

Standaard stookolie is het hele jaar door bestand tegen -11 °C. Indien uw tank en/of leidingen zich buiten bevinden en u in een regio woont die gevoelig is voor sterke temperatuurdalingen zoals de Ardennen, overweeg dan zeker om antivries te bestellen wanneer u deelneemt aan de groepsaankopen van stookolie bij Groupasol.

Bestelt u stookolie extra? In dat geval, dient u te weten dat deze stookolie helemaal niet bestand is tegen de koude! Van november tot maart, bieden de leveranciers stookolie extra met antivries inbegrepen, waardoor uw stookolie bestand is tegen temperaturen tot -20°C.

Enkele tips om uw verwarmingssysteem te beschermen tegen negatieve temperaturen

Naast antivries-additief, bieden we u hier ook nog enkele tips om deze winter de gevolgen van de koude te vermijden:

  • Image1.pngLiggen uw leidingen bloot? Net zoals uw woning, kunt u uw leidingen ook perfect isoleren! Koop een isolerend omhulsel met een minimale dikte van 25 mm. U vindt deze terug in de doe-het-zelfzaak.
  •  
  • Image2.pngEen andere voorzorgsmaatregel die u kunt nemen is om aan uw installateur te vragen een antivriesklep te installeren. Wanneer de temperatuur daalt en er water ontstaat door condensatie, dan opent deze zich om het water te laten doorstromen. Dit vermindert het risico op schade die door de koude wordt veroorzaakt.
  • Indien u langere tijd weg bent in de winter, overweeg dan ook om uw ketel in ‘wintermodus’ te zetten. Uw ketel werkt dan in een tragere consumptiemodus. Indien de temperatuur daalt tot onder de ingestelde drempel, slaat uw ketel aan om uw woning te verwarmen.

Hoeveel kost het antivriesadditief?

Heeft u gekozen voor stookolie extra? Van november tot maart, is de antivries inbegrepen bij elke bestelling! In andere gevallen varieert het tarief tussen €15 en €25 per 1.000 liter stookolie.

 

Wilt u op de hoogte blijven van de evolutie van de prijs van stookolie en onze goede deals?

Schrijf u in op de Groupasol nieuwsbrief en u mist niets!
Dit artikel delen:

Geef een reactie