Blog

Home > Mazout > Blog > Wanneer bestelt u het best uw stookolie?

Wanneer bestelt u het best uw stookolie?

Blog
Voor het merendeel van de belgische gezinnen wordt een groot deel van het budget besteed aan energie. Besparen op de stookolie en de uitgaven van verwarmingskosten en warm water is waarschijnlijk een prioriteit voor u.

Net als de benzine is de stookolieprijs onderheven aan dagelijkse schommelingen en bijgevolg is het moeilijk in te schatten wanneer we het best de stookolie kunnen bestellen aan een voordelig tarief.

Groupasol geeft u tips om het ideale moment in te schatten om een bestelling van stookolie te plaatsen en uw tank bij te vullen aan een voordelige prijs.


Evolutie van de stookolie prijs : een beetje uitleg


Het weer, de olieprijs, de geopolitieke situatie van de Golfstaten… Talrijk zijn de factoren die de stookolie prijs in België beïnvloeden. 

Elk van deze factoren verklaart de prijsschommelingen van de officële stookolie prijs, zowel een stijging als een daling:
  • De koers van de brute olie (eveneens de koers van de dollar, de internationale munt dat de olieprijs bepaalt op de verschillende markten)  
  • de economische of geopolitieke omwentelingen van de producerende landen
  • de strategische beslissingen ondernomen tijdens de bijeenkomsten van de OPEC landen
  • het blootleggen of de ontdekking van nieuwe olievoorraden en secondaire bronnen
  • het weer
Op nationaal niveau schommelt de officiële prijs eveneens in functie van eventuele wijzigingen van taxen en accijnzen belast op de distributie van stookolie.

Uiteindelijk is de leverancier vrij om zijn stookolie prijs te bepalen (zolang deze onder of gelijk aan de officiële prijs ligt vastgelegd door de Federale Dienst van Financiën) een marge te voorzien op de distributie van stookolie aan de gezinnen.


Is de zomer het ideale seizoen om de stookolie aan een interessante prijs te bestellen?


Tenzij u in een glazen bol kan kijken, anders is het moeilijk om de geopolitieke en economische veranderingen in te schatten die een impact hebben op de prijswijzigingen van de stookolie in België.
De enige factor dat wij als particulier kunnen inschatten (in grote lijnen) is het weer. Ookal is het Belgisch weer soms onvoorspelbaar, het risisco op negatieve temperaturen in de zomer in België is toch heel klein, toch?

Echter, is de vraag naar stookolie het hoogst tijdens de winterperiode. Dit leidt tot een overbelasting van de vraag bij de leverancier met gevolg dat zij hun vraagprijs verhogen.

Een bestelling voorzien tijdens de zomer, of tijdens periodes van beter weer, voorkomt een bestelling te plaatsen wanneer de prijs beïnvloed wordt door vraag en aanbod. Bijgevolg geniet u van een interessante prijs.

Heeft u te lang gewacht? De ideale periode om uw stookolie aan een lage prijs te bestellen is achter de rug?

Geen paniek, Groupasol geeft u handige tips om te genieten van een stookolie aan een voordelige prijs en organiseert groepsaankopen over heel België waardoor u kan besparen op de stookolie prijs ten opzichte van de officiële prijs.

Wenst u meer te weten over de herhaalde acties (ze worden tweemaandelijks georganiseerd) die u de gelegenheid geven uw stookolie aan een voordelige prijs te bestellen. Bekijk dan snel onze uitleg over de werking van de groepsaankopen van stookolie.


Overtuigd? Wilt u graag het hele jaar door besparen op uw stookolie? Wacht niet langer en schrijf u in voor de volgende actie.

 
Dit artikel delen:

Geef een reactie