Blog

Home > Mazout > Blog > Een radiatorkraan : waarvoor dient het?

Een radiatorkraan : waarvoor dient het?

Blog
  •   Leestijd : 2 minuten
  •   Gepubliceerd op: 6 juli 2018
  •   Bijgewerkt op: 1 augustus 2023

Wat is een thermostatische kraan? En waarvoor dient deze? 

Een thermostatische kraan is in zekere zin een soort van plaatselijke thermostaat waarmee u het vermogen van elke radiator in huis kunt regelen.

De thermostaat daarentegen bevindt zich in één enkele kamer van het huis, meestal de belangrijkste ruimte (de woonkamer), en geeft de algemene temperatuur in uw woning aan. Hiermee kunt u de gewenste temperatuur verhogen of verlagen via een bedieningspaneel en kunt u de ketel aangeven om zichzelf op stand-by te zetten of juist harder te werken om de woning te verwarmen.

Een thermostatische kraan is een radiatorkraan die u de mogelijkheid biedt de temperatuur van een kamer gevoeliger in te stellen. U kunt bijvoorbeeld aan de thermostaat vragen om een algemene temperatuur van 20 °C in huis aan te houden en, dankzij de individuele kranen, ervoor zorgen dat de woonkamer net iets meer wordt verwarmd tot 21 °C en de gang of uw wasruimte op een voldoende hoge temperatuur van 19 °C blijft. En dus, als de zon in de keuken schijnt en de temperatuur van deze ruimte hiervoor stijgt, zal de kraan de watertoevoer van de radiator verminderen.

Hoe werkt een thermostatische kraan?

De kraan bevat een onsamendrukbare vloeistof die afhankelijk van de omgevingstemperatuur meer of minder uitzet. Hierdoor is het mogelijk om het verbruik van uw radiator te verminderen of te verhogen om zo de gewenste temperatuur te verkrijgen. De thermostatische kraan heeft niet als taak om het stookolieverbruik af te sluiten of opnieuw op gang te brengen maar wel om de toevoer van warm water naar de radiator te regelen. Met andere woorden, het vertelt uw verwarmingsketel indirect of deze meer of minder water moet opwarmen en dus meer of minder stookolie moet verbruiken. Let er echter op dat de temperatuur nooit hoger kan zijn dan de temperatuur die werd ingesteld door de algemene thermostaat. 

Dankzij thermostatische kranen kunt u aanzienlijke besparingen realiseren. Hiermee kunt u namelijk de temperatuur van de kamers regelen door rekening te houden met de hoeveelheid zonlicht, de bezettingsgraad, enz. Vergeet niet dat het verlagen van de temperatuur met één graad een besparing van 7 % op uw verwarmingsverbruik oplevert!
Schéma vanne thermostatique

Hoe een thermostatische kraan installeren? 

Als u weet hoe u een goede schroefverbinding moet maken en onderdelen aansluiten, dan kunt u zelf een thermostatische kraan installeren! Het is niet nodig om een loodgieter-expert te zijn. Het is echter wel noodzakelijk dat u de verwarming uitschakelt en de radiator aftapt vooraleer u van start gaat. De installatie van de thermostatische kraan kan tussen 10 en 30 minuten duren. Hier vindt u een stap-voor-stap handleiding om de verandering zelf in orde te brengen: Gamma

Wat is de prijs van een thermostatische kraan?  

Naast een geldbesparing is de prijs het andere grote voordeel van thermostatische kranen. Ze zijn zeer betaalbaar en ze zijn beschikbaar tussen 20 en 70 euro. 

Waar koop ik een thermostatische kraan? 

U vindt deze kranen terug in uw favoriete doe-het-zelfwinkels.

Dit artikel delen:

Geef een reactie