Blog

Home > Mazout > Blog > Dient u de radiatoren in huis te vervangen?

Dient u de radiatoren in huis te vervangen?

Blog
  •   Leestijd : 3 minuten
  •   Gepubliceerd op : 12 mei 2023
Indien uw verwarmingssysteem een dagje ouder wordt of u net uw verwarmingsketel heeft vervangen, stelt u zich misschien de vraag of u ook uw radiatoren moet vervangen. Is dit een dure onderneming of zal het u op lange termijn geld en energie besparen?

Er bestaat een geschikte oplossing voor elke woning! Wij raden u aan om contact op te nemen met een verwarmingsmonteur die u optimaal advies verstrekt naargelang uw situatie. Deze expert kan u informatie verschaffen over de afmetingen en vereisten van uw installatie. In afwachting hiervan, vindt u hier alvast een paar elementen waarmee u rekening kunt houden bij het nemen van een beslissing.
 

Welke soorten radiatoren zijn aan vervanging toe?

U kijkt uit naar een gezellig avondje Tv-kijken maar helaas zet de koude een domper op de pret. Het wordt maar niet warm in huis alhoewel alle radiatoren gloeiend heet zijn en uw verwarmingsrekeningen torenhoog? Dit is een eerste teken dat het misschien tijd is om uw oude radiatoren te vervangen. Om erachter te komen of uw rekeningen effectief zo hoog zijn, gaat u best uw verbruik vergelijken met dat van de gemiddelde Belg.

Indien u het koud heeft, kan het zijn dat uw radiatoren niet de juiste afmetingen hebben voor uw woning. Dit gebeurt dikwijls bij renovatiewerken waarbij bepaalde ruimtes worden vergroot, bijvoorbeeld door het neerhalen van scheidingswanden. In dat geval werkt de verwarmingsketel naar behoren, maar is het formaat van de radiatoren niet voldoende om uw woonvertrekken van thermisch comfort te voorzien.

En wat als uw radiatoren gewoon te oud zijn? De levensduur van een watergevulde radiator bedraagt meer dan 25 jaar en zelfs langer! Toch is het belangrijk om het watercircuit in de loop der jaren te onderhouden. Dit omvat het ontluchten van de radiatoren, het verwijderen van slib en het controleren van de waterdruk. Indien het onderhoud al die tijd niet werd uitgevoerd, dan is het hoogstwaarschijnlijk tijd om de radiatoren te vervangen.

Het is echter ook mogelijk dat niet de radiatoren zelf het probleem zijn. Om de temperatuur in elke ruimte van het huis te optimaliseren, kunt u thermostatische kranen (laten) plaatsen. Deze kunnen zelfs onderling met elkaar verbonden zijn!
 

De voordelen van uw radiatoren vervangen 

Radiatoren hebben in 50 jaar tijd een lange weg afgelegd. Moderne systemen maken het mogelijk om energie en geld te besparen door een verbeterde energie-efficiëntie. Ze verhogen ook uw thermisch comfort en de waarde van uw woning.

Mettertijd zijn ze minder volumineus geworden en hebben ze belangrijke wijzigingen ondergaan om de warmteafgifte te verhogen: hun ontwerp is minder plat (A), hun watercapaciteit is lager (B), er werden convectieplaten toegevoegd (C), de kanalen zijn zeshoekig van vorm voor een optimale warmteafgifte. 


De evolutie van warmwaterradiatoren in de tijd

Hun waterinhoud is verlaagd en het warmteproducerende oppervlak is vergroot. Dit laat toe om water en energie te besparen, terwijl het meer prestaties en een snellere warmteoverdracht oplevert. 

In vergelijking met de radiatoren uit de jaren 1970, zijn moderne verwarmingselementen tot 87 % efficiënter geworden.


Verbetering van het rendement van radiatoren in de loop der jaren
 

Hoe weet u of het rendabel is om uw radiatoren te vervangen?

Om er achter te komen, is het aangeraden om uw rekenmachine en verwarmingsrekeningen boven te halen!

Het eerste wat u moet weten is hoeveel uw stookolieverbruik u per jaar kost. Neem hiervoor de rekeningen van de afgelopen drie jaar en bereken de gemiddelde kostprijs.

Bereken vervolgens het rendement van de installatie van nieuwe radiatoren. Vraag uw verwarmingsmonteur om een offerte en vraag welk percentage energiebesparing u kunt verwachten met zijn voorstel.

Met deze informatie kunt u nu berekenen hoe lang het zal duren om de kosten van uw investering terug te verdienen met de verwachte besparingen.

Laten we een theoretisch voorbeeld nemen met de volgende informatie:
  • Jaarlijkse kosten van uw stookolieverbruik: € 1835.
  • Bedrag van de kostenraming voor de vervanging van uw 8 radiatoren: € 4600.
  • Energiebesparing aangekondigd door uw verwarmingsmonteur: 35 %
  • Terugverdientijd = 4600/ (0,35*1835) = 7,16
In dit voorbeeld duurt het ongeveer 7 jaar voordat de vervanging van de radiatoren rendabel is in termen van energiebesparing.
 

Hoe kan ik best mijn radiatoren vervangen?

Wij raden u aan om de hulp van een vakman in te schakelen bij het vervangen van uw radiatoren. Naast gedegen advies verlenen over de juiste radiatorafmetingen om uw woning efficiënt te verwarmen, zal de expert bovendien ook met veel elementen rekening houden bij de aansluiting van uw radiatoren op uw warmwatersysteem. Deze aansluitingen verschillen van model tot model en het toezicht van een deskundige in zijn vakgebied is zeer zeker aanbevolen.

Hier volgen de 7 stappen bij het vervangen van uw radiatoren:
  1. Sluit de hoofdwatertoevoer af.
  2. Sluit de klep voor watertoevoer af bij de radiator.
  3. Ontlucht de radiator
  4. Schroef het retourventiel gedeeltelijk los en zet er een bakje onder om het water af te voeren. Draai volledig los wanneer al het water uit de radiator werd verwijderd.
  5. Schroef de inlaataansluiting los.
  6. Verwijder voorzichtig de radiator.
  7. Als de aansluitingen compatibel zijn, installeer dan de nieuwe radiator.
Indien de aansluitingen van uw nieuwe radiator anders zijn, raden wij u ten zeerste aan professionele hulp in te roepen.

 

Wilt u op de hoogte blijven van de evolutie van de prijs van stookolie en onze goede deals?

Schrijf u in op de Groupasol nieuwsbrief en u mist niets!
Dit artikel delen:

Geef een reactie