Blog

Home > Fotovoltaïsch > Blog > De 7 voordelen van het plaatsen van fotovoltaïsche zonnepanelen

De 7 voordelen van het plaatsen van fotovoltaïsche zonnepanelen

Blog

Is het in 2020 nog interessant om fotovoltaïsche zonnepanelen te plaatsen? Met de afschaffing van de regionale steun en ondersteuningspremies en de inwerkingtreding van het prosumententarief, loont het de moeite om zich deze vraag te stellen. Ondanks alles blijft het nog steeds voordelig om zelf elektriciteit te produceren met fotovoltaïsche panelen. Groupasol biedt een overzicht van de 7 argumenten die dit bewijzen!

1. De prijs van fotovoltaïsche zonnepanelen is gedaald

Het enthousiasme van de Belgen voor fotovoltaïsche energie had een positieve impact op de prijs. Investeren in zonnepanelen is nu inderdaad 4 keer goedkoper dan 20 jaar geleden! Terwijl de prijs maar blijft dalen, zijn de prestaties van fotovoltaïsche zonnepanelen ook aanzienlijk toegenomen.

Wat kost de plaatsing van fotovoltaïsche zonnepanelen?

Dankzij de tussenkomst van Groupasol die concurrerende prijzen heeft onderhandeld bij specialisten, is het nu mogelijk om 10 fotovoltaïsche panelen te plaatsen (productie van 3.150 kWh/jaar) voor € 4.000, exclusief btw.

2. Fotovoltaïsche zonnepanelen, een bijzonder winstgevende investering

Door hun rendementspercentage en de steeds lagere prijzen, blijven zonnepanelen een rendabele investering voor huishoudens, op voorwaarde dat men kiest voor een kwaliteitsvolle installatie, aangepast aan uw elektriciteitsverbruik.
rentabilite-PV-NL.png

Welk rendement op investering voor zonnepanelen?

Zelfs indien er een prijskaartje hangt aan de plaatsing van zonnepanelen, zorgen ze elk jaar voor de opwekking van een behoorlijke hoeveelheid groene en goedkope stroom. De installatiekosten worden terugverdiend dankzij de energiebesparingen op lange termijn.

De winstgevendheid van fotovoltaïsche energie wordt bereikt na 5 à 7 jaar. Na deze periode, is de winstgevendheid volledig positief. De besparingen nadien, gelden voor de gehele levensduur van de zonne-installatie, terwijl de consument ook nog een positieve bijdrage levert aan het milieu en de toekomstige generaties.

Deze terugverdientijd is afhankelijk van:

  • uw elektriciteitsverbruik;
  • de kwaliteit van de installatie;
  • het vermogen van de geïnstalleerde sensoren;
  • het type gebouw;
  • het type dak.

Wat is het prosumententarief?

Het prosumententarief is een jaarlijkse heffing die gekoppeld is aan het aandeel eigen gebruik van elektriciteit. Men schat dat dit op overeenkomt met ongeveer € 250/jaar in Wallonië.

Deze jaarlijkse forfaitaire heffing heeft tot doel alle gebruikers van het elektriciteitsnet een eerlijke bijdrage te laten leveren. De prosumenten maken gebruik van het elektriciteitsnet wanneer hun installatie niet genoeg elektriciteit opwekt.

Inwerkingtreding van het prosumententarief in Wallonië

In Wallonië treedt het prosumententarief in werking op 1 oktober 2020.

Welke impact op de winstgevendheid?

De installatie van fotovoltaïsche panelen, in plaats van binnen 7 jaar winstgevend te zijn met het huidige regime, zal zichzelf terugbetalen in 9 jaar. Wetende dat de zonnepanelen die u in uw huis installeert, gegarandeerd 25 jaar zijn en een geschatte levensduur hebben van 40 jaar, hoeft u zich geen zorgen te maken, u zult altijd winnen.
chiffres-cles-PV-wallonie-NL-(2).jpg

3. Kies fotovoltaïsche panelen voor een hogere energieonafhankelijkheid

Dankzij de opwekking van uw eigen zonne-elektriciteit, is het mogelijk om onafhankelijk te blijven ten opzichte van het elektriciteitsnet, voor 30 tot 40% van de tijd. Bovendien kan men door te investeren in een thuisaccu voor opslag dit percentage laten oplopen tot wel 80%.

Dankzij zonnepanelen kunt u een hoog niveau van autoconsumptie trachten te bereiken en uw elektriciteitsrekening aanzienlijk te laten dalen.

4. Plaats fotovoltaïsche zonnepanelen, een ecologische en duurzame keuze

Steeds meer Belgen kiezen ervoor om hun ecologische voetafdruk te verminderen.

Dankzij fotovoltaïsche zonnepanelen kan men de energie van de zon in elektriciteit omzetten. U kiest voor propere en meer milieuvriendelijke energie doordat er geen afvalproductie en CO2-uitstoot is. Zonne-energie is een onuitputtelijke grondstof en daarmee een duurzame investering in hernieuwbare energie.

Fotovoltaïek, een verantwoordelijke keuze

De zon is een propere, duurzame en gratis energiebron. Door te kiezen voor fotovoltaïsche panelen, kunt u een bijdrage leveren aan onze planeet en meehelpen aan de noodzakelijke overgang naar koolstofneutraliteit. Dit is een verantwoordelijke keuze.

Q-Zen 2021 ‘bijna energieneutraal’

Tegelijkertijd worden de Belgische bouwnormen steeds strenger. In 2021 vereist Europa dat alle nieuwe gebouwen Q-ZEN zijn, met een energieverbruik van bijna nul. Dankzij hun positieve energieopbrengst (de benodigde CO² voor de productie van de panelen is minder dan de beoogde CO²-besparingen), maken fotovoltaïsche panelen dus deel uit van de groene oplossingen die deze doelstellingen mogelijk zullen maken.

5. Fotovoltaïsche panelen bieden een meerwaarde aan vastgoed

Fotovoltaïsche zonnepanelen verhogen de vastgoedwaarde van een woning met gemiddeld € 5.000. Deze situatie is inderdaad gunstig voor de koper en voor de verkoper: de eerste hoeft de panelen niet te plaatsen maar geniet van hun rendement terwijl de tweede profiteert van een waardering van zijn verkoopprijs.

6. Fotovoltaïsche zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig

Fotovoltaïsche zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig. Volgens experten, volstaat de regen in België om het stof te verwijderen dankzij de coating die de panelen beschermt tegen vuil. Het reinigen van fotovoltaïsche zonnepanelen is alleen nodig onder bepaalde uitzonderlijke omstandigheden (afhankelijk van waar ze geplaatst zijn). In dat geval kost het onderhoud ongeveer honderd euro.

De omvormer, het belangrijkste deel van een fotovoltaïsche installatie, dient om de 2 jaar onderhouden te worden. Vergeet niet om uw installatie elk jaar ter hoogte van de luchtinlaten af te stoffen, om zo optimale prestaties te garanderen.

7. Snelle installatie van fotovoltaïsche panelen: waar en hoe?

Om fotovoltaïsche zonnepanelen te plaatsen, moet u 1 à 2 dagen rekenen.

Er bestaan 3 plaatsingsmogelijkheden:

Op de grond: Hiervoor is een geschikte locatie nodig, zoals een terras of een deel van de tuin.

Op de voorgevel/geveltop: Deze weinig esthetische oplossing wordt standaard gekozen wanneer het dak niet geschikt is om er zonnepanelen te plaatsen.

Op het dak: Dit is de aanbevolen oplossing die meestal wordt gebruikt omdat het mogelijk maakt om:

  • Sensoren over een groot oppervlakte te installeren,
  • Gebruik te maken van de natuurlijke helling van het dak,
  • De leefruimte te behouden (zoals een terras of een tuin),
  • Discreet te zijn.

De beste oriëntatie is pal naar het zuiden, idealiter of bij gebrek daarvan zuid/oost of zuid/west.

Geniet van 5% korting op de aankoop van uw installatie met fotovoltaïsche zonnepanelen

Van productie tot definitieve plaatsing, bij Groupasol kiest u voor Belgische fotovoltaïsche panelen! De in België vervaardigde en gemonteerde fotovoltaïsche panelen zijn samengesteld uit kwaliteitsmaterialen, bestand tegen extreme weersomstandigheden:

  • Anti-reflecterend gehard glas voor extra sterkte en een hoger rendement
  • PERC-technologie: deze technologie biedt het hoogste rendement van fotovoltaïsche cellen
  • Koper en zilver voor celverbindingen
  • Hars om de installatie meer dan 30 jaar te beschermen
  • Een aansluitdoos met bypass-diodes om de efficiëntie te verbeteren in geval van schaduw
Dit artikel delen:

Geef een reactie